Топ експертът Боряна Методиева кетегорична: Общественият интерес в случая е кметствата ИЗТОК, ЦЪРКВА, КАЛКАС и БЕЛА ВОДА да продължат съществуването си

Боряна Методиева
Боряна Методиева

Боряна Методиева е пернишки политик с богат опит, администратор и добър адвокат. „За Перник“ я потърси по казуса със спирането на изборите в четирите кметства Изток, Църква, Калкас и Бела вода, по указания на ЦИК, след жалби на ИТН.

Ето мнението на Боряна Методиева по случая:

Идеята за закриването на кметствата на територията на град Перник съществуваше още, когато бях заместник – областен управштел в мандата 2005 г. – 2009г. Действително съществуването на отделни кметства в рамките на града не е предвидено като възможност според ЗАТУРБ. Законоустановения минимум за образуване на район също е 100 000 жители. Но тогава надделя обществения интерес и благодарение на здравия разум, кметствата не бяха закрити и продължиха съществуването си.

В момента съществуват и много общини под 6000 жители, което е минимума за една община. След като допускаме съществуването на тези малки общини, защо да закриваме едни кметства, които са само в услуга и улеснение живота на гражданите в тези квартали?

Според мен обществения интерес в случая е тези кметства да продължат съществуването си.

zaPernik.com следи темата с интерес! Все още нищо не е ясно. Знаем, че ЦИК е изпратило до ОИК указания изборите в четирите кметства да бъдат прекратени. Предстои заседание на ОИК.