Най-старата баба в Слаковци натри носа на младите: Живейте си, защото сега имате всичко

Най-възрастната жена в брезнишкото село Слаковци е 93-годишната Дафина Господинова. Преклонната възраст не я отказва да поддържа градинка със зеленчуци и цветя в двора на къщата си, където посрещна репортер на Zapadno.com.

Слаковчанката не е очаквала да доживее до тези години и с умиление си спомня как е преминал животът и досега – в много труд. Работила е полска работа в земеделските земи на Слаковци, както и като доячка в местното ТКЗС. По няколко пъти на ден дояла 15 крави и то във времето преди въвеждането на доилните агрегати. Извършвала е друга работа, която била свързана с облагородяване на селото – изкопаване на канал за чешма, участвала е в градежа на сградата на читалището и други дейности.

В по-напреднала възраст започнала да се занимава със самодейност към местното народно читалище “Искра-1932”. Баба Дафина предала жетварските песни, които навремето е пяла по полето, на по-младата от нея самодейка Светла Райчева.

Доживяла е до 93 години, но не е очаквала такова дълголетие. Възрастната слаковчанка дори споделя, че я е срам от годините. На въпрос как се постига да се доживее до тези години, слаковчанката разказва как се е трудила. “Не можеш си га представите нашия живот. Деца – кой ти обръща внимание, като сега деца как се гледат. Я съм пето дете. С кравите, зад Ноевци че караемо кравите. Конье имамо, яхнем коньо. Вечерта с момчета се надбегваме насам. Абе като дете, колко 10-тина години”, сподели баба Дафина.

В своята градинка баба Дафина отглежда чушки, домати и други зеленчуци. Понякога и помагат дъщерите, но заслугата за визията на двора е нейна. Наскоро е обрана реколтата от градински домати, като рекордьорът е плод с тегло 1 килограм и 200 грама. Нейните дъщери обрали доматите, които след това смлели и консервирали.

Това, което крепи възрастната слаковчанка, са нейните деца. Апелът и към младите е да живеят спокойно, тъй като са задоволени с всичко, а преди десетилетия това не е било така.