РЗИ Перник следи качеството на водата в кв. Изток, ето какво откри

Заради проливните дъждове преди дни  по чешмите на хората потече вода с цвят на боза. Най-големи оплаквания перничани имаха в кварталите Мошино и Изток. Пощата на ZaPernik.com и социалните мрежи три дни бяха заляти от снимки и клипчета на замърсената вода. Множество сигнали бяха отправени и до РЗИ, както и до самото ВиК в Перник. Окаа се, че заради обилните валежи е било залято едно от съоръженията на ВиК с мътна вода.

По този повод от РЗИ Перник излязоха със съобщение до перничани.

Във връзка с публикации в социалните мрежи и постъпили сигнали от граждани на гр. Перник, относно качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели в кв. „Изток“, РЗИ – Перник уведомява:

По данни на „В и К“ ООД – Перник едно от съоръженията на Пречиствателната станция, поради обилни валежи е било залято с мътна вода. Предприети са необходимите мерки от страна на дружеството.

От 06.07.2023 г. служители на РЗИ – Перник извършват учестен мониторинг на водата, предназначена за питейно-битови цели на територията гр. Перник.

Резултатите от анализите отговарят на изискванията на Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по химични и микробиологични показатели.

Учестеният мониторинг продължава.

Коментари

коментара