Богаташките села Кладница, Студена, Драгичево и Мещица се пребориха в съда да плащат ниска такса смет! Адвокат Боряна Методиева – звезда по делото, бившият зам.кмет на Перник В. Караилиев, който живее в Делта Хил изригна с „Браво!“

Върховният административен съд отмени високата такса смет на богаташките пернишки села Кладница, Студена, Драгичево и Мещица.

Делото за увеличената близо 9 пъти такса смет в пернишките села бе заведено по жалби на собственици на имоти в Кладница, Студена, Драгичево и Мещица и продължи две години и половина.

На първа инстанция Административен съд Перник е отхвърлил като неоснователни жалбите на гражданите срещу решението на местния ОбС, с което размерът на налога за 2021 г. е определен на 19.06  промила върху данъчната оценка за селата на територията на общината.

Върховният административен съд обаче е отменил решението в частта, с която таксата за сметосъбиране и сметоизвозване се определя на 18.05 промила. В останалата част, касаеща размера на таксата за обезвреждане на битови отпадъци в депа и за поддържане чистота на териториите за обществено ползване, решението остава непроменено.

С това общият размер на такса смет в четирите села се изравнява с налога от 2.25 промила, който плащат жителите на Перник, обясни Боряна Методиева– един от адвокатите по делото от страна на жалбоподателите.

Бившият зам.кмет на Перник Владислав Караилиев, който пребивава в Делта Хил (Кладница) написа във фейсбук: Браво на Кладница, Драгичево, Студена и Мещица!

Коментари

коментара