Нямат СРАМ от Бога! Бившата областна управителка Ирена Соколова пререди опашката от хора заради мощите на Св. Георги

Тълпа от вярващи напълни двора на Гигинския манастир заради мощите на Свети Георги. Хора от Пернишко и от страната се наредиха на дълга опашка за поклонение пред мощите на светеца. Сред поклонниците не липсваха и известни публични личности. 

Така например сред хората е била бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова с внучетата си. Хора обаче са били силно възмутени от поведението на Соколова, като казват, че тя е прередила цялата опашка за да види десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца Георги.

Десницата на Свети Георги пристигна преди дни за поклонение в храмове в София и софийското село Горни Лозен. А днес със света литургия мощите достигнаха и до Гигинския манастир. Тук светинята ще остане до 3 май, след което ще бъде изложена за поклонение и в църквата в град Брезник на 4-ти и 5-ти май.

Част от мощите на светеца и копието на иконата се съхраняват в храм “Свети Георги” в Нигрита, Гърция. Свещеникът, който отговаря за храма, разказва за няколко случая на изцеление, свързани с десницата на светеца Георги. Историите са споделени в брошура, която рекламира предстоящото гостуване на светините в България.

“Когато преди доста години дойде тук, плачейки, едно младо момиче на 20 години, което беше болно от рак на яйчниците, аз си спомних тропара на светията, в който се пее: “на пленниците защитник, а на немощните – лекар.” Казах и, че закрилникът свети Георги е лечител на болестите. Тя тръгна за последния ядрено-магнитен резонанс. На другия ден вторият свещеник идва да отвори храма и усеща, че вътре ухае. И ме попита: “пръскал ли си с одеколон” – “не съм” – “не е възможно; целият храм благоухае.” Търсейки откъде е ароматът, стигнал до мястото, на което бяха мощите на свети Георги. Отворили шкафа и ароматът се разнесъл наоколо, сякаш се излъчвал от самите мощи. Малко по-късно се обади момичето, което беше тук предишната вечер и ми каза развълнувано: “Отче, връщам се” – “Няма ли да се оперираш?” – “Не, отче! Направихме днес изследването и то показа, че на мястото, на което беше ракът, вече няма нищо!” Тогава разбрахме, че благодарение на свети Георги момичето е излекувано. Един друг чуден факт, който преживяхме, беше миналата година по време на Ковида. Една жена, която дойде да се поклони пред мощите, взе едно памуче с елей от кандилото на светеца и отиде в болницата, за да помаже мъжа си, който беше в много тежко състояние. На другия ден и казали, че мъжът и вече диша сам, без кислороден апарат, което много изумило лекарите. И двамата смятаха, че намесата на светеца е помогнала за излекуването на човека. И една последна история. Преди няколко дни занесохме мощите за поклонение в Северна Гърция. Хиляди хора дойдоха да се поклонят. Там имаше едно дете с парализа. Свещеникът на храма, предложи на майката да доведе детето и да се помолят на свети Георги. Дойде детето в количката и се повтори познатата за нас история – майката ни се обади, за да ни каже, че детето и най-накрая се е излекувало!”, разказва отец Георгиос Келембекис.

Снимка: Фейсбук

Коментари

коментара