ТОДОРОВДЕН Е: Конски кушии започват в пернишките села Драгичево, Дивотино и Люлин

Снимката е илюстративна

Днес празнуваме Тодоровден или наричан още Конски Великден. Той се отбелязва винаги в първата събота след началото на Великденския пост. Почита се паметта на Св. Теодор Тирон.

Празникът е ознаменуван с конски надбягвания, наречени кушии. Както всяка година и тази в някои пернишки села ще се състоят надбягвания с коне.

Обикновено празникът в пернишките села започва  от 10:30ч. Извършва се водосвет, прави се курбан и започват конските надбягвания. На първенците се предвиждат и награди. В някои случаи участниците са разделени в категории, като има и надбягване с каруци.

Конски кушии правят в селата Драгичево, Дивотино, Люлин и др.

Традицията:

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой.

Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

На трапезата се поставят постни ястия, защото са Велики пости – на нея трябва да присъства жито. По стар български обичай се меси Тодоров хляб, върху който е поставена стилизирана фигура на подкова и на конска глава.

После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора и техните производни.

Коментари

коментара