Четири години зад решетките ще лежи перничанин за трафик на мигранти, аверът му почина

Съдът призна за виновен подсъдим, обвинен от Районна прокуратура-Перник за за опит за превеждане на миграни през българо-сръбската граница, съобщиха от обвинението.

На 6 септември 2020 г. в Регионална дирекция „Гранична полиция“-Драгоман постъпила оперативна информация за дейността на двама мъже, свързана с незаконно превеждане на чуждестранни граждани от България за Сърбия.

Незабавно била сформирана група от полицейски служители, която се насочила към село Бутроинци, област Перник. Стигайки до района на село Проданча, те установили 30 афганистански граждани. Междувременно двамата водачи на мигрантите са успели да избягат.

Те били обявени за общодържавно издирване и впоследствие задържани. В хода на разследването те са били привлечени в качеството на обвиняеми за опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани без документи, сред които имало и такива, ненавършили 16-годишна възраст, без разрешение на надлежните органи на властта.

Деянието им е останало недовършено, поради намеса на полицейски служители от РДГП-Драгоман. Районен съд-Трън наложи на единия подсъдим наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 10 000 лева.

Неговият съучастник почина в хода на съдебното производство. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд–Перник.

Коментари

коментара