Уникален и безпрецедентен филм премиерно в Пернишкото кино

Уникален и безпрецедентен филм, показващ живота на манастира Дохиар отвътре, невиждан дори от хилядите поклонници посещаващи това Свято място. Това могат да видят Перничани на големия екран в CineLand Мол. Премиерната прожекция ще се състои на 6-ти февруари от 11:00ч. в неделя, съобщиха разпространителите на лентата. 

Филмът потапя зрителя в живота на един от манастирите на Света Гора Атон. Един уединен монашески живот, пълен с автентични персонажи и „ежедневни светци“, излиза на екрана изпод нашите светски приоритети. Зрителят вижда историята на един напълно безпрецедентен начин на живот в една жива монашеска общност в средата на двадесет и първи век.

Сюжетът на филма „Къде си, Адам“ се развива в древния манастир Дохиар на западния бряг на Атон, един от полуостровите в Егейско море, отдаден на изключителното ползване на монасите от източното християнство. Природните картини са вплетени в почти непрекъсната поредица от труд и молитва, подреждайки се в ритмична връзка между човека и природата, като по този начин намекват за рай, за който всички сме копнеели в дълбините на душите си.

Но перлата на този великолепен византийски пейзаж се явяват самите монаси, чиято топлина и самобитност бяха запечатани с отварянето на завесата, криеща ежедневието им, където всеки има своите радости, надежди и слабости. Канейки създателите на филма в своята среда, монасите се надяват да събудят у всеки зрител спомен за възкресението.

Централната фигура на филма е старецът на манастира, игуменът Григорий, чийто дългогодишен опит на духовно възпитание го възнаграждава с дълбоко разбиране на човешката душа и нейното желание да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам преди грехопадението.

Филм на Александър Запорошченко и Александър Плиска

Коментари

коментара