Румен Радев в Перник за Деня на града

Президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев посети днес Перник по случай празника на града.

Президентът на Република България посети Перник по случай деня на града.
Той се срещна с кмета на Община Перник Станислав Владимиров и общественици, сред които почетният гражданин Василена Василева, световният шампион по борба Иво Ангелов, изпълнителният директор на ФК „Миньор“ Велизар Димитров, етнологът Цветана Манова, актьорът Любомир Бъчваров и зам.-председателят на „Нов пенсионерски съюз“ Стефан Стефанов.

На срещата президентът заяви, че от първостепенно значение за развитието
на българските региони са инвестициите в човешкия капитал, които да осигуряват справедливи възможности, качествено образование и заетост. В разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с насърчаването на икономическата дейност в региона и осигуряването на по-благоприятни условия за разкриването на работни места. Президентът запозна
участниците с мерките в енергетиката и икономиката, които служебното правителство предприема за облекчаване на бизнеса на фона на растящите цени в производството.

Сред темите на разговора бяха и перспективите за използване на потенциала на европейската платформа „Въгледобивни региони в преход“.

Държавният глава отбеляза усилията на общината, така че средствата от тази платформа да бъдат изразходвани по най-добрия начин.

Трябва да имаме пълен синхрон между предложенията на местната власт и на държавата, така че предложенията да бъдат защитени по най-добрия начин пред европейските институции“, каза Румен Радев.

Кметът Станислав Владимиров заяви, че перспективите пред града могат успешно да се реализират, ако се създават предпоставки за развитие на комуникационни връзки от различен тип. Той посочи, че е необходимо да се подобри не само транспортната, но и инфраструктурната, дигитална иенергийната свързаност, като се прилагат нови технологии и се поставята мбициозни цели.

Държавният глава открои значението на популяризирането на богатите културно-исторически забележителности в България с огромен потенциал да
привличат сериозен туристически интерес. Пред президента представителите на местната власт откроиха възраждащия се интерес към Перник от страна на младите хора, както и успехите в областта на спорта.

Българските граждани са защитени от повишаване на цените на тока до Нова година, заяви в Перник президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев. По думите му това се дължи на голямото предимство, че населението не е на свободния, а на регулирания пазар. Радев съобщи, че в четвъртък ще пътува за Брюксел, където ще се състои Съвет на ЕС по проблемите на кризата в енергетиката.

Президентът посочи, че при актуализацията на бюджета е заложено повишаване на компенсациите за енергийно бедните и те вече се получават от хората. Радев каза също, че се работи по въвеждане на механизми, които да защитят максимално българските граждани, когато регулаторът започне промяна на цените от Нова година.

Ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, заяви в коментар Радев, относно ситуацията с коронавируса. По думите му, това се доказвало непрекъснато от всички статистики. Той подчерта, че държавите, които са напреднали с ваксинацията, се отварят, докато ние се затваряме.

Президентът сподели, че мерки срещу заразата се вземат непрекъснато и призова гражданите да бъдат отговорни и да мислят за близките си. „Животът е дар и не бива да го залагаме безразсъдно“, заяви Радев. Той уточни, че се е ваксинирал./ БТА

Коментари

коментара