Супер новина за Мещица: Язовирът им е готов!

Приключи основният ремонт на язовир „Дружба“ в с.Мещица. Сега предстои приемането и подписването на акт 16, съобщи кметът на селото Деян Станимиров.

Както zaPernik.com не веднъж е писал, сагата с язовира на мещичани е от години. Язовирът бе в тежко състояние и се рушеше, стопанисван от Община Перник. Жителите на селото, разчитащи на водоема, бяха готови да излязат на протест и събраха подписка с искане язовирът им да се ремонтира. Кметът Станимиров лично запозна премиера Бойко Борисов с проблема. Стигна се дотам язовирът да бъде прехвърлен на държавата.

И след много перипетии и документални уточнения, през 2020 година започна ремонта на язовира в село Мещица.

На язовир „Дружба“ бе изграден чисто нов отливник, стените му се укрепиха, а към края на миналата година започна и пълненето му. Коритото на реката до водоема също е почистено. Ремонтиран е основният изпусквател, входна и изходна шахта, новият преливник, нов енергогасител, направени са ремонт на въдушен откос и короната на стената.

По думите на кмета Деян Станимиров, този ремонт е дългогодишна мечта на хората от селото и много скоро те отново ще могат да ловят риба и да се разхождат до него. Язовирът служи за битовите нужди на селото, в което в момента има около 700 къщи, а новодомци продължават да идват и да строят вили там.

Самият язовир „Дружба“ е строен през 1962г. Той е с капацитет 2800куб. м., има два ръкава. През всичките тези години той е изпълнявал и функцията да защитава селото от наводнения, което било често срещано преди построяването му, твърдят местните.

Коментари

коментара