Какво се крие зад стените на Дома на металурга в Перник? – ВИДЕО

Често в българските градове ни се случва да минаваме покрай пустеещи изоставени сгради – някогашни училища, читалища и културни институти  – занемарени и изоставени във времето.

Перник също си има един такъв – все още добре запазения Дом на Металуга в кв. Изток.

Кратък документален филм в ютуб разказва накратко за емблематичната постройка. А заглавието му е красноречиво: „Културата е ненужна“.

Оказа се, че зад стените на монументалната соц сграда се крият позабравени и добре запазени съкровища.

Едно от тях е изрисувано пано, символизиращо развитието на България преди и след 1944-та година.  А двете епохи са разделени от … богинята Ищар.

На паното се вижда и надпис: „Ние законно се гордеем с приноса на нашия народ в историята на Балканите и в Европа през всички изминали 13 века“

„Рядко ще видите изоставена сграда, която да е толкова запазена. Причината е, че малко хора знаят за нея“, споделя автора на видеото Леонид Стойчев. Според него Културният дом е уникален, много добре запазен и ако се реставрира, би бил огромно богатство за Перник. А театралната зала е по-висока от Народния театър.

Сред забравените „съкровища“ на Двореца на металурга са бюст на Ленин, десетки книги, някои от които опожарени, счупено пияно и други музикални инструменти, фотографии, изобразяващи индустриален Перник и забравени лица на хора, стара билярдна маса, както и….каса с неотворени бутилки с безалкохолно.

Вижте видеото!