Голям новогодишен подарък за жителите на село Мещица: язовир „Дружба“ е готов – ВИДЕО

Голям новогодишен подарък е подготвил за своите съселяни кметът на село Мещица Деян Станимиров. Колосалният ремонт на язовир „Дружба“ вече е към края си и се очаква да приключи до края на годината. Ремонтът стартира през месец март със средства от държавата, след като язовирът стана държавна собстевност. 

Преди това водоемът на мещичани бавно се рушеше и в един момент дори бе обявен за опасен. Припомняме, че жителите на селото се надигнаха на протест и събраха подписка за спасяването на язовира си, след като тръгна приказка, че ще бъде и закрит.

Тогава пред ZaPernik.com  Станимиров каза: „Язовирът се руши, а вече четири години Община Перник нищо не прави за него. Това е уникално съоръжение, строено с каруци от местните. Сега се съсипва и разгрбва, опитват се да крадат камъни от язовирската стена, аз съм и кмет и пазач по цели нощи“.

Дори се стигна дотам кметът на Мещица да запознае лично премиера Бойко Борисов за случващото се.

Сега обаче това е минало.

Язовир „Дружба“ има чисто нов отливник, стените му се укрепват, а вече е започнало и пълненето му. Коритото на реката до него е почистено. Ремонтиран е основният изпусквател, входна и изходна шахта, новият преливник, нов енергогасител, направени са ремонт на въдушен откос и се довършва короната на стената. В общи линии е готов, каза главният техник по проекта пред сайта.

По думите на кмета Деян Станимиров, този ремонт е дългогодишна мечта на хората от селото и много скоро те отново ще могат да ловят риба и да се разхождат до него. Язовирът служи за битовите нужди на селото, в което в момента има около 700 къщи, а новодомци продължават да идват и да строят вили там.

Самият язовир „Дружба“ е строен през 1962г. Той е с капацитет 2800куб. м., има два ръкава. През всичките тези години той е изпълнявал и функцията да защитава селото от наводнения, което било често срещано преди построяването му, твърдят местните.

Повече за ремонта на язовира и какво казва кметът на Мещица, вижте във видеото:

Be the first to comment

Leave a Reply