Близо година след водната криза в Перник, търсят нов шеф на ВиК

Близо 10 месеца след уволнението на бившия шеф на „ВиК – Перник“ и цели осем месеца след назначаването на временен такъв едва сега се провежда формалната процедура за търсене на подходящ кандидат за поста.

На 27 август Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е обявило конкурс за управител на „ВиК – Перник“, като крайният срок за подаване на кандидатури е 10 септември, а до 21 септември ще бъде публикуван списъкът с допуснати и недопуснати кандидати.

Успоредно МРРБ е обявило конкурси и за управители на „ВиК – Смолян“ и „ВиК – Кърджали“. Двете дружества, както самото „ВиК – Перник“, и в момента избират изпълнители или изпълнява обществени поръчки за десетки милиони левове, финансирани по оперативна програма „Околна среда“.

През ноември 2019 г. бившият шеф на „ВиК – Перник“ Иван Витанов беше уволнен, след като стана ясно, че Перник може да остане без вода заради месеци бездействие от страна на местната власт и държавата. На негово място през януари без конкурс беше назначен Борислав Иванов. Той е на 34 години и към онзи момент работеше в радомирския завод „АК Електрик“, а преди това е бил ВиК проектант в пернишкия оператор.

Обичайна практика е конкурси за началници на ВиК дружествата изобщо да няма, а ако се организират, те често се прекратяват. Назначенията се случват по непрозрачен начин, без да е ясно по каква процедура се избират управителите. Видно от сайта на МРРБ, през последните две години конкурс за поста в Перник не се е провеждал.

Минималните изисквания за да станеш шеф на ВиК са инженерно, икономическо или юридическо висше образование – степен „магистър“. Освен това кандидатът трябва да има най-малко 5 години професионален опит на ръководна позиция в предприятие с основен предмет на дейност предоставяне на комунални услуги или поне пет години да е работил във ВиК оператор, от които две на ръководна позиция.

Допуснатите кандидати ще трябва да представят концепция за развитие на търговското дружество за 5-годишен период.

Източник: в.Капитал