Каракачанов: Доброволната казарма ще се възстанови догодина

Първите кандидати за доброволната казарма ще бъдат приети на служба още догодина. Това обеща вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който присъства на празника на Националния военен университет във Велико Търново.

Той обясни, че за издръжка на войниците и за ремонти на базите в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева.

„Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно. Има опция, ако след това имаш желание, веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш“, разясни Каракачанов.

Той припомни, че въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството. Процесът обаче се бавел, за да бъде уточнена финансовата част. В началото на следващата година се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма.

По думите му решението на проблема с липсата на желаещи да бъдат войници е само едно – връщането на задължителната казарма.

Днес той се оплака, че има трудности в преговорите с просветното министерство за въвеждането на задължително военно обучение в училищата.

Каракачанов стана хит в социалните мрежи, след като слезе по дънки и с чанта в ръка като част от официалната делегация, която премиерът Бойко Борисов заведе в САЩ

Коментари

коментара