Как да променим от фиксиран към градивен начин на мислене?

През 2006 година професорът и психолог от Санфорд, Карол Дък, публикува книгата си „Мислите: Новата психология на успеха“, в която подробно се очертават разликите между фиксирания начин на мислене и градивното мислене. 

Индивидите с фиксиран начин на мислене вярват, че те се раждат с талант, който след това се стремят да утвърдят. Хората, които имат мислене към растеж, смятат, че способността им идва от усилията им и се фокусират върху развитието си.

Ако ви е трудно да се придържате към добри навици или да придобивате нови умения, това може да се дължи на факта, че имате фиксирана нагласа. Добрата новина е, че с няколко прости стъпки можете да промените своя фиксиран начин на мислене в мислене към градивен начин на мислене, за да промените живота си.

Увеличете самочувствието си

За да преминете от фиксирана нагласа към градивно мислене, трябва да осъзнавате многото ваши многобройни таланти и напълно да разберете вашите силни и слаби страни. Помолете другите да ви дадат обратна връзка, за да научите върху какво трябва да се съсредоточите -кои области на развитие.

Погледнете на неуспеха по различен начин

Преживяването на неуспех ви дава възможност да полагате допълнителни усилия, за да подобрите значително резултатите си. Неуспехът е това, което правите, а новото ви разбиране е това, което можете да научите от провала. Важно е да запомните, че вашите неуспехи не ви дефинират като човешко същество.

Вярвайте си

Можете да създадете нова убедителна вяра в живота си, като вярвате, че вашите умения и таланти могат да бъдат усъвършенствани, ако просто се научите да изразявате себе си.

Непрекъснато се обучавайте

Фокусирайте се върху растежа си и учете непрекъснато. Започнете, като задавате повече въпроси и сте по-любопитни към тези, които срещате. Вземете всичко, на което могат да ви научат.

Приемайте предизвикателствата

Научете се да приемате по-лесно предизвикателствата. Разберете, че предизвикателствата, с които се сблъсквате през живота си, ви помагат да стимулирате вашите идеи и цели. Хората, които имат градивно мислене, разбират, че независимо от това колко често се провалят, само от тях зависи да се изправят и започнат отново.

Развиването на мисленето ви към растеж ще отнеме време. Градивните мисли се основават на вашата сила и отдаденост за промяна на себе си и най-силните ви убеждения. Ако искате да водите невероятен живот, трябва да промените мисленето си.