СТАВА ИНТЕРЕСНО: Зеленски постави едно условие на перуката Тръмп да посети Киев

Володимир Зеленски покани Доналд Тръмп в Киев, но при едно условие. Украинският президент заяви, че бившият президент на САЩ ще бъде добре дошъл да го посети в столицата – стига Тръмп да успее да спре войната с Русия в рамките на 24 часа, както веднъж обеща.

Тръмп се похвали, че ако е президент, би могъл да прекрати войната незабавно, като настоява Зеленски и руският президент Владимир Путин да се споразумеят, настоявайки, че е в добри отношения и с двамата лидери. По време на политическата си кариера Тръмп неведнъж се е прехласвал по Путин, който през февруари 2022 г. започна пълномащабна инвазия в Украйна, отнела живота на десетки хиляди души.

„Да, моля ви, Доналд Тръмп – каня ви в Украйна, в Киев“, каза Зеленски в интервю, което ще бъде излъчено в петък вечерта за британската телевизия Channel 4 News, пише „Politico“.

„Ако успеете да спрете войната в продължение на 24 часа, мисля, че това ще е достатъчно, за да дойдете в Киев, в който и да е ден, в който съм тук“.

Зеленски добави, че ако Тръмп има „формула“ за прекратяване на войната, той иска да знае каква е тя.

Макар че Украйна се стреми да поддържа връзки с републиканския лидер и неговите съюзници преди президентските избори в САЩ през ноември, Зеленски има всички основания да бъде предпазлив към човек, който няма голям апетит да продължи да подкрепя съпротивата на Украйна срещу руската инвазия, пише изданието.

Всъщност Тръмп засипа Путин с похвали за това, че е бил „умен“, като е окупирал „огромно, обширно място, голямо парче земя с много хора“, като в същото време е понесъл само сравнително малък удар от санкциите.

Докато беше в Белия дом, Тръмп също така беше подложен на импийчмънт от Камарата на представителите, след като се твърдеше, че е оказвал натиск върху Зеленски да води политически мотивирани разследвания, които биха могли да навредят на кандидатурата на Джо Байдън за Белия дом, точно когато Киев се стремеше към повече ракети от САЩ.

Бившият президент беше оправдан от Сената.

В момента Тръмп води пред Байдън в проучванията за няколко ключови щата, а републиканците от MAGA на Капитолийския хълм работят срещу усилията за прокарване на нов транш от помощта за Украйна през Камарата на представителите.

В речта си след съкрушителната си победа в републиканските избори в Айова тази седмица Тръмп също така заяви, че „Русия нямаше да атакува“, ако той беше в Белия дом, тъй като с Путин „се разбират много добре“.

Говорейки в Давос по-рано тази седмица на Световния икономически форум, Зеленски се опита да отхвърли опасенията за намаляване на военното финансиране – по-голямата част от което идва в Украйна от САЩ – ако Тръмп се върне, твърдейки, че „един човек не може да промени цялата нация“.

Коментари

коментара