Той се смяташе за недосегаем. Реши, че е безсмъртен. Наемници на Вагнер коментират смъртта на Пригожин

Вечерта на 23 август жителите на тверското село Куженкино видели „искри в небето“. Няколко минути по-късно на земята паднаха няколко „железа“, от които тръгна черен дим. Това са останките от самолета, в който са летели основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин и командирът на наемниците Дмитрий Уткин. Техни подчинени и колеги – а от 2014 г. през компанията са минали десетки хиляди руснаци – все още не са реагирали на самолетната катастрофа дори с официално изявление от персонала на компанията (в същото време няколко спонтанни мемориала в памет на жертвите се появиха веднага в руските градове).

Командирите изглежда ще напишат апел, но той ще бъде адресиран предимно до войниците“, каза пред „Медуза“ вагнерист, който наскоро се завърна от Украйна. „Защото имахме някои, които се паникьосаха, други, които се молеха. Всички сме малко луди в момента. И мнозина са много зли: искат да си отмъстят. Какво ли няма да направят! Искат да отидат в Кремъл с картечница. Всички разбират, че това е отмъщение. Че президентът не прощава такива неща.”

Самолетът се разби точно два месеца след бунта на Пригожин . „Всички чакахме това“, каза пред ветеран от Вагнер, който сега се бие в Украйна по договор с армията и поддържа връзка с командния състав на ЧВК . Единственият въпрос беше кога. Мислех, че ще го шамароснат в Африка – но го убиха. С този марш той подписа собствената си присъда: или трябваше да отиде до края, или изобщо да не започва.

Сегашните вагнеровци и ветерани от компанията признават, че едва ли ще направят нещо сериозно в отговор на смъртта на основателя на PMC. „Тъжно е, разбира се: Евгений Викторович беше сериозен човек, ние го наричахме Батей“, обясни наемник, който само преди няколко седмици получи предложение да подсили контингента на ЧВК в Африка. „Но времето вече мина, разбираш ли? Сега, ако това се случи на 27 юни, веднага след шествието, тогава да, щеше да има реакция. А сега… кой е на почивка, кой си урежда живота. Който вече е отишъл на работа в Министерството на отбраната.

Без притеснения: те ще дъвчат тези глупости [в социалните мрежи] две седмици и ще бъдат забравени“, добави ветеран от PMC, който подписа договор с официалното военно ведомство. – От момчетата сега някои са затворени в Беларус, други са в Африка, а останалите са равномерно разпределени на територията на Руската федерация. Предварително всички бяха разпръснати във всички посоки – ръководството [на страната] напълно се осигури. Приятел вече ми звъни и пита: как да стигна до теб?“

Действащ вагнерист също се съгласи: „Всъщност в момента съм в болница. А аз [за служба в Украйна от ЧВК Вагнер] още не съм получил нито заплата, нито осигуровки. И не мога да се свържа с никого – телефоните просто са изключени.

Фактът, че Пригожин може да имитира смъртта си – той направи това два пъти , през 2019 и 2022 г. – обкръжението му спря да вярва няколко часа след самолетната катастрофа.

И за двата фалшификата [за смъртта на Пригожин] имахме конкретни протоколи: къде да публикуваме информация и как да я подадем“, обясни източник, запознат с методите на работа на империята на Пригожин. Но този път нищо не беше подготвено – и всичко премина през Собчак. И не е ясно какво ще последва.

„Той е твърде зает“

На 23 август Пригожин и най-близките му сътрудници се връщаха в Санкт Петербург от Африка, след като направиха трансфер в Москва. Два дни по-рано именно от Африка Пригожин записа последното си видеообръщение – той каза, че ЧВК „Вагнер“ ще направи Русия „още по-велика на всички континенти„.

Поне досега последствията от бунта и самолетната катастрофа не са се отразили на работата на ЧВК „Вагнер“ в Африка, казаха едновременно трима източника. „Повикаха ме там в края на юли“, добави един от вагнеровците. „Те обещаха да плащат по стария начин, да работят и по стария начин, тоест без Министерството на отбраната. Ветеран от компанията отбеляза: „Момчетата се оплакаха, че“ ние орехме в Украйна от началото на военната операция, имаме много разработки – и ни изпращат в шибаната Африка, където отново ще деградираме.

Източник от Министерството на отбраната обаче заяви веднага след бунта , че вагнеровците няма да бъдат допуснати да продължат да работят на континента: „Две структури се опитаха да заменят хората на Пригожин в Африка наведнъж: ЧВК „Конвой“ , създадена от „главата“ на анексирания Крим Сергей Аксенов, и ЧВК „Редут“ , контролирана от руските военни. „Шойгу искаше сам да прави бизнес“, каза ветеран от сирийската кампания на Вагнер.

Твърди се, че Пригожин се е опитал да попречи на тези планове, което беше темата на последното бизнес пътуване на бизнесмена в Мали. Това казаха пред журналиста Христо Грозев няколко източника от ЧВК „Вагнер“; Авторите на телеграм канала VChK-OGPU се придържат към същата версия .

Самолетът беше взривен – няма смисъл да влизаме в Африка без разрешение„, беше отговорът на кореспондент на Meduza за инцидента. „Той беше твърде уморен, но [все пак] яде и развя руското знаме“, продължи източникът. „Без знаме той е никой и всички [негови] наемници са никой.“

Ръководството на Централноафриканската република (където позициите на структурите на Пригожин бяха по-силни, отколкото в други страни) след предполагаемата смърт на бизнесмена вече успяха да заявят, че не виждат това като проблем. „Руските власти ще си върнат контрола. Нашето партньорство е с руската държава“, каза Паскал Коягбеле, министър на стратегическите инвестиции на страната, пред The ​​Wall Street Journal.

„Страната загуби своя военен елит“

Самолетът на Пригожин се разби на 50 километра от Валдайската резиденция на Владимир Путин. Самият президент по време на катастрофата връчваше награди на военнослужещи от Министерството на отбраната на честването на годишнината от битката при Курск. Докато течеше церемонията, телеграм каналите RSOTM и Grey Zone, близки до ЧВК Вагнер, успяха да напишат , че „в резултат на действията на предателите на Русия“ страната „загуби своя военен елит“ – истинския, и не „този, който си купува титли и позиции“.

Според очевидци катастрофата изглеждала така от земята: едното крило на самолета излетяло „настрани“, а самият той „бавно“, „като листо“, започнал да „клати“ надолу. Някои експерти, които проучиха видеозаписа от това падане, смятат , че на борда – например след експлозията – всички системи за управление могат незабавно да се повредят.

Според три телеграм канала, свързани със силите за сигурност, специалните служби проверяват версията за терористичната атака на борда: един от свидетелите твърди, че точно преди полета на борда е бил натоварен кашон със скъпо вино; бомбата може да бъде поставена и в отделението за колесник. Източникът от Министерството на отбраната каза“, че това е самолет, който се е взривил, а не е бил свален от военните“.

Има обаче аргументи срещу тази версия . Например в един от видеоклиповете се вижда облак, наподобяващ следа от противовъздушна ракета, а очевидци на земята говорят за две експлозии във въздуха, предшестващи катастрофата. Изстрелването на две противовъздушни ракети срещу една и съща цел е стандартна практика, която увеличава вероятността за поразяване на целта. Западен служител, който говори с Financial Times, също смята , че самолетът на Пригожин е бил свален от противовъздушната отбрана.

Командирът на екипажа на противовъздушната отбрана, който е свързан с групата „Орден на републиката“, организирана от руските сили за сигурност (която се противопоставя на войната), подчерта, че те не биха могли да нанесат такъв удар случайно – дори във военновременни условия.

Редът [на теория] трябваше да се спусне по следната верига: президент – министерство на отбраната – армия – дивизия – полк – дивизия.

На въпрос кой на практика би могъл да издаде такава заповед, събеседникът в Министерството на отбраната отговори: „Никой не знае това!“

„Човек със сложна съдба“

Източници не дават висока оценка на охраната на бизнесмена. „Там всичко беше прецакано и абсолютно ситуативно“, каза източник, запознат с методите на работа на империята на Пригожин. „Например, нямаше такова правило, че Пригожин и Уткин, и двамата главни лица, не летят заедно.“

Службата за сигурност на Вагнер беше обслужвана от „тесногръди и обладани персонажи„, каза Марат Габидулин, бивш командир на един от отделите на ЧВК. „Ще пренесат ядрена бомба покрай тях и те няма да я видят“, сигурен е той. Друг ветеран от компанията обаче отбеляза: „Нито един охранител няма да може да свали зенитна ракета“.

Но небрежността на Пригожин има друга причина, според бившите му подчинени:

Когато [непосредствено след бунта] той и останалите командири били извикани в Кремъл за среща с Путин, президентът крещял на цялата тази банда в продължение на три часа. Директно крещял. Но тогава не ги пипаха! Може би Пригожин е решил, че Путин е решил, че щом не го е убил веднага, няма да го убият изобщо. Решил, че е безсмъртен.

Какво ще се случи по-нататък с ЧВК „Вагнер“източниците не смеят да гадаят. Те нямат оптимистични сценарии.

Никой не разбира какво става“, обясни ветеран от компанията, който поддържа връзка с нейния команден състав. – В същата Африка, вероятно, ще има само един лиценз за убийство – военна карта. Те ще бъдат принудително карани по министерски договори: „Или подписвате (и всички бази на Вагнер в Централноафриканската република автоматично стават бази на Министерството на отбраната) – или вече сте туристи, които пребивават нелегално в страната. И се махате оттук.“

Както разказа настоящ наемник, Андрей Трошев, един от бившите ръководители на ЧВК, сега събира свой отряд за Министерството на отбраната. Именно под негово ръководство Путин предложи да продължи да служи на вагнерите, когато те се срещнаха с президента в Кремъл след бунта.

Веднага щом се спомена името на Трошев, повече от половината командири там се задавиха в гримаса, за да не избухнат в смях“, подчертава Марат Габидулин. – Има пагубна зависимост от алкохола: може да изпадне в алкохолен дилириум за седмица, за две. Пригожин го запази за себе си, защото Трошев все още е носител на корпоративни тайни.

Събеседник, близък до ръководството на ЧВК Вагнер, добавя: „Трошев се държеше навсякъде единствено заради покровителството на Министерството на отбраната. Иначе отдавна щеше да го изгонят отвсякъде. Имаме достатъчно стари закоравели пияници и без него.“

Независимо кой ръководи останките от ЧВК „Вагнер“, компанията няма бъдеще, убедени са от структурата. „Не виждам достоен заместител на този тандем Пригожин-Уткин“, каза Марат Габидулин. – Ще бъде движение по инерция на тези хора, които не могат иначе. Които са забравили как да живеят различен живот.

Вечерта на 24 август Владимир Путин поднесе съболезнования на семействата на загиналите при самолетната катастрофа. Президентът на Руската федерация говори за Евгений Пригожин в минало време, наричайки го „човек с трудна съдба“, който „постигна желаните резултати“.