Правителството сякаш изпълнява дневния ред на САЩ, смята журналистът Явор Дачков

„Такъв парламент не предполага нито сериозни реформи, нито сериозно управление. Той ще балансира между интересите на различните политически елити в краткосрочен план, които ще гледат просто да се закрепят във властта. 

Правителството изпълнява чужд дневен ред, сякаш изпълнява дневния ред на САЩ. България няма спешна нужда да вкара Македония в ЕС, те ни молят за нещо, те не изпълняват договора си. А изведнъж първото посещение на Кирил Петков е при шефа на НАТО, второто – в Скопие“. 

Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков. 

Той допълни, че „управлението се държи като хора, които изпълняват своята част от сделката“: 

„Сделката беше те да дойдат на власт, Борисов да бъде демонтиран, а срещу това да приемат важни за САЩ стратегически неща. Едното е приемането на Македония в ЕС, защото това е геополитика. В България има много проблеми, най-важният е социалният, но ние виждаме свръхактивност по дизайна за пускането на Македония в ЕС. Ние ще пуснем Македония, решението е взето отдавна, с всички щети за нас, изолирани от Европа, скарани с Европа“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ журналистът допълни коментар за стратегията на опозицията в парламента: 

„ДПС ще се опита да поддържа добри отношения със сегашната власт, за да запази позиции. ГЕРБ играят твърда опозиция. В тяхната критика сега има смисъл, това са хора с опит. Тяхната игра е да чакат това нещо да се разпадне. Така навремето Иван Костов и СДС чакаха царя да се провали, но той изкара осем години. Дори това управление да се провали, този парламент може да изкара цял мандат“. 

Според него, ако Петков и Василев не успеят да удържат ключови теми и доверието в тях деградира, ГЕРБ може да се окаже приемлив партньор за експертно правителство. А управлението на Бойко Рашков като вътрешен министър е „тотална щета“. 

По думите му България няма никаква инициатива в Европа: 

„Козирува се на силния на деня. Дори не ни забелязват. Европа така и не разбра ясната ни позиция за Македония. Липсва добра дипломация, истинско лоби. Това опира до нашия характер, но не е извинение за политиците. Ние оставаме на нивото на скандалджии на маса, които са или русофили, или американофили“.