НСИ с първи резултати от Преброяване 2021 на населението! Топим се до 6,5 милиона

Националният статистически институт (НСИ) представя на пресконференция първи резултати от Преброяване 2021 на населението на страната.

„Основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална и спокойна политическа обстановка, а ние имахме много трудности и премеждия. В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че ще бъдат представени предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време – вероятно края на тази година, тъй като едва 34% са електронно преброилите се хора. 

6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г., заяви директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова и допълни, че има определено намаление на населението. 

„Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции, по-голяма смъртност, отколкото раждаемост и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали“, посочи Костова.

iStock/Getty Images

 

По отношение на половата структура, от НСИ обясниха, че тя се запазва – 52% са жените, 47% са мъжете. 

Във възрастовата структура, обаче, има промяна. „Ако през 1992 г. 24% от население е било до 17-годишна възраст, а 14% са възрастните хора над 65 години. През 2021 г. е точно обратното – имаме 14% население до 17 години и 24% население на възраст над 65 години“, заяви Магдалена Костова.

Цялостната оценка за населението, направена от НСИ, показва, че негативните тенденции се задълбочават, населението намалява и застарява. Наблюдава се е и продължаващо обезлюдяване в определени територии на страната.

Увеличава се населението в градовете (74% са хората там), показват данните на НСИ. 

Коментари

коментара