Деца окичиха кмета на Перник Станката с мартенички

С ръчно направени мартеници децата от  танцова школа  „КраКра“ при НЧ „Пробуда-1935г.“ в кв. Бела вода зарадваха кмета на Перник Станислав Владимиров в първия ден на месец Март.

Малчуганите поздравиха общинската администрация на града с песни и танци.

„Първи март е един от най-любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най-близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по-добро начало. Бъдете здрави и не спирайте да развивате талантите си“, каза Владимиров на децата.

Освен състава на КраКра, които откриха благотворителен базар за мартенички, за да си купят носии, и други деца зарадваха кмета на Перник.

Малчуганите от ДГ №12 „Радост“ – кв. Църква също поздравиха кмета Владимиров по случай Баба Марта. Те изпълниха стихотворения за празника и подариха изработени от тях мартеници на екипа му.

Вчерашинетя празник 1-ви март беше и с кауза – спасяването на едно пернишко дете.

Инициативата бе организирана от  ДЮТ „Мускетарите“ при ЦПЛР-ОДК Перник по случай първи март. На централния градски площад те представиха историята на празника, както и мартеници изработени от възпитаниците на детския център.

Произведенията на талантливите пернишки деца са част от базара, който те организираха, за да съберат средства за лечението на Стиви.

Здраве и късмет на всички перничани пожелаха от сдружение „Дай бабо огънче“, които за 14-а поредна година подредиха изложба от традиционния конкурс за мартеници „Пижо и Пенда“ организиран със съдействието на Община Перник.


Над 1200 произведения на ученици и колективи от деца бяха изпратени за поредното издание на конкурса по случай първи март, а част от тях бяха показани днес в Общинския младежки дом.

„Не искам да се поставям на мястото на журито на този конкурс при толкова прекрасни произведения. Убеден съм, че това е начина за запазване на хубавите български обичаи – запалвайки искрата у най-малките и завещавайки им традициите на дедите ни. Бъдете здрави, щастливи и не спирайте да творите“, каза секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.

Коментари

коментара