Откриване на теч от покрив с термокамера

Термична проверка на покрив

Покривът на всяка сграда, включително всички обекти, намиращи се върху него, както и тези, намиращи се под покривното покритие, през деня се нагряват. В края на деня те започват да се охлаждат и да отделяйт топлина в атмосферата. Поради по-високия си топлинен капацитет, мократа изолация ще остане по-топла от сухата зона и ще бъде видима в инфрачервена светлина на термограмата на термокамерата, която се използва за намиране на течове и други дефекти в покривите на сградите.

Как намирате мокра изолация под покривната повърхност?

Методът за откриване на теч от покрив с термокамера е особено ефективен при покриви с такава абсорбираща изолация (дървесни влакна, фибростъкло и перлит), където термичните модели на влагата са най-изразителни. Покривите с абсорбираща изолация са по-трудни за диагностика, тъй като моделите са дифузни. Освен добра технология, прегледът на получените диаграми изисква високи уменията и опит на проверяващия техник. 

Успешните проверки зависят от времето. За идеалните условия се смятат дните след ясни нощи и с малко вятър, което прави пролетта и лятото най-доброто време за диагностика. Проучванията могат да се извършват и през зимата, ако покривните повърхности са сухи, тъй като такива топлинни снимки се увеличават от вътрешните топлинни източници на сградата. За дълги покриви или там, където има задача да се инспектира цяла зона, препоръчително е да се извърши проучване от хеликоптер.

Защо експлоатационният живот на покривите е толкова кратък?

Проблемите със стареенето на покрива са възможни по различни причини, като некачествена конструкция на покрива, некачествен материал, лоша поддръжка и други. Веднага след като водата започне да тече в покрива, тя се абсорбира в основата му и остава там. По този начин абсорбираната влага може да доведе до намаляване на изолацията на покрива и да причини увреждането му, включително корозия на крепежни елементи, стекове, греди и други. Някои покриви издържат 20 години или повече, без да бъдат ремонтирани. Тайната се крие в добрата конструкция на покрива, качествените материали и дългосрочната програма за поддръжка. Провеждат се двугодишни проверки, за да се идентифицира проблемът навреме. Проучванията на термичните изображения на покрива са не само начин за бързо и точно откриване на местоположението на дефекти в изолацията на покрива, но също така ви позволяват да видите състоянието на изолация на цялата покривна система (греди, бетонна основа, улеи, микропукнатини и др.). Когато покривът едва започва да абсорбира вода (дори при нов покрив), инфрачервената инспекция може да идентифицира потенциалните точки на водопоглъщане навреме. Намерените граници на мокра изолация следва да бъдат подложени на премахване и ремонт. Тези зони трябва да се поддържат сухи преди ремонта, за да се намали влошаването на покривното покритие.

Принципи на проверка на покрива

Термовизионните изследвания на покрива са основен метод за намиране на вода в покривния килим. За откриване на зона на изтичане на вода в покрива се използват термограми, маркиращи зоната с дефект. Битумните и битумно-полимерните покриви са важен елемент на сградата, от който зависи общото й състояние. Проучванията с термични изображения информират за текущото състояние на покрива със среден експлоатационен живот от 7 години.

 

Кога се извършва проверката?

Новите покриви трябва да бъдат проверени от изпълнителя посредством инфрачервена инспекция на покриви. Също така се извършват проверки след теч, за да се определят размерите на некачествените или дефектирали изолационни площи. На практика прегледите се извършват на всеки 2-3 години.

Петте основни цели на инспекцията са:

  1. Контрол на температурата.
  2. За да се предотврати уплътняването върху вътрешността на сградата.
  3. За да се осигури най-доброто използване на бъдещата покривна основа.
  4. Предотвратете топлинното движение.
  5. Намалете (освободете) напрежението в покривната мембрана.

Всъщност мократа изолация не изолира толкова ефективно, колкото сухата изолация. Тъй като водата има по-висока топлопроводимост от всеки тип покривна изолация, топлинният поток преминава повече през мократа изолация. През зимата топлинният поток е от стаята на сградата към атмосферата, а през лятото топлинният поток е обърнат. Вътрешните повърхности се затоплят от изолацията на основата на покрива. Когато обаче изолацията е мокра и е загубила способността си да изолира, вътрешните повърхности стават по-хладни и по-податливи на вътрешно налягане, а то може да представлява опасност за вътрешната структура и оборудването. Когато изолацията стане достатъчно наситена, тя започва да се разлага.

Всички слоеве на покривната мембрана могат да се срутят заедно с изолацията. При мократа изолация, където има бариера за излизане на пара, парата се разпространява през сухата изолация около тази зона, причинена от слънчевата радиация. При скатни покриви влагата в изолацията се движи с по-голяма сила. Във всеки случай, ако причината за мократа изолация не бъде открита, проблемът не само се разпространява, но и се влошава по-бързо.

Водата, която няма изход, се разширява в изолацията, когато е изложена на пряка слънчева светлина, разслоява покрива и влошава съединението на покривните листове, образувайки мехурчета и създавайки фрактури и дупки. Увреждането на покрива води до корозия на фугите на стоманобетонни плочи, гниене на дървени греди и др. По този начин не само мократа изолация не отговаря на целите, за които е предназначена изолацията, но също така представлява сериозна заплаха за цялата покривна система.

Коментари

коментара