Извън Перник: „Всеки нов пазар е добър“. Как марихуаната спечели изборите в САЩ

Президентските избори в САЩ на 3 ноември ще останат в историята с рекордната избирателна активност, с безпрецедентния брой гласове, събирал някога кандидат-президент в историята на страната, както и с неясния дни наред резултат след края на гласуването. Наред с това обаче, спечеленият от демократа Джо Байдън вот ще бъде запомнен и с още нещо – победата на марихуаната.

Успоредно с изборите, в няколко щата успешно бяха проведени референдуми за легализирането на най-разпространения лек наркотик в света. По данни на американския Център по зависимости един на всеки трима американци вече живеят в щат, в който личната употреба на марихуана е напълно законна. Това означава, че около 109 милиона души обитават райони, където могат свободно да си купят и ползват канабис.

Само преди 10 години марихуаната беше незаконна в САЩ. Днес използването на това растение за медицински цели вече е легализирано в 36 щата, а за лична употреба – в 15 от общо 50 щата на страната. На 3 ноември към втората група се присъединиха Ню Джърси, Аризона, Монтана и Южна Дакота. Последният щат и Мисисипи легализираха в началото на ноември и приложението на канабиса с медицински цели.

Потенциални продажби за $2.5 млрд. годишно

Според американското специализирано издание Marijuana Business Daily, член на Associated Press, изходът от референдумите в тези пет щата предоставя на производителите на марихуана в тях възможност да генерират продажби за 2.5 млрд. долара годишно до 2024 г. Местоположението и населението им, както и специфичните регулации в тях, обаче правят така, че Ню Джърси и Аризона изглеждат по-привлекателни, предвид съществуващите в тях програми за медицинска марихуана и по-големия брой жители.

Ню Джърси предлага най-добрият климат за отглеждане на тази култура на открито. Именно оттам идва и прозвището му Garden State. Останалите четири щата обаче се очертава да разчитат предимно на отглеждането на канабис на закрито и в оранжерии заради големите температурни колебания. Наред с това, по-консерватирни щати като Мисисипи и Южна Дакота може да са по-малко склонни да разрешат това да се случва на открито, отбеляза Marijuana Business Daily.

„Всеки нов пазар е добър“, обобщава все пак ситуацията консултантът по отглеждане на марихуана Ник Ийсли, базиран в Колорадо. По думите му цялостната тенденция към легализиране на канабиса в САЩ е от голяма полза за тази индустрия.

Легализирането на канабиса в САЩ досега

Колорадо беше първият щат, който легализира изцяло марихуаната през 2012 г. През тези осем години официално са регистрирани продажби за над 7.79 млрд. долара. През същата година Масачузетс също разреши използването на канабис за медицински цели, както за лична употреба.

Две години по-късно марихуаната беше напълно легализирана в Аляска. Щатът декриминализира канабиса още през 1971 г., но решението растението да бъде използвано законно за медицински цели идва 17 години по-късно – през 1998 г. Още 16 години след това щатът легализира производството, продажбата и личната употреба на марихуаната. От 2015 г. в Аляска действа и Контролен съвет за марихуана, който регулира този пазар.

Орегон също се отличава с либералното си отношение към наркотиците. Медицинската марихуана там е законна от 1998 г, а от 2014 е разрешена и личната ѝ употреба от пълнолетни. Тази години там беше декриминализира употребата на всички видове наркотици, включително кокаин и хероин. Освен това щатът легализира достъпа до халюциногенни гъби за медицински цели.

Използването на трева за медицински цели от възрастни е законно във Вашингтон, окръг Колумбия, от 2014 г. насам. Изискването е пациентът да бъде регистриран и насочен от медицински специалист. Медицинската марихуана е разрешена в щата Вашингтон от 1998 г., а личната употреба е законна от 2015 г.

Калифорния е първият щат, който позволи използването на канабиса за медицински цели през 1996 г. Цели 20 години обаче бяха необходими за легализирането и на личната употреба – през 2016 г. През същата година това се случи и в Мейн, където медицинската марихуана беше разрешена през 1999 г. Също през 2016 г. напълно беше разрешено използването на канабис в Невада. През 2018 и 2019 г. решение за пълното легализиране на марихуната – и за медицински цели, и за лична употреба, последователно взеха щатите Мичиган и Илинойс.

През 2020 г. Върмонт също разреши личната и медицинската употреба на канабис, макар че продажбата му все още не е законна. Тенденцията за легализиране на марихуаната след това продължи в Ню Джърси, Аризона, Монтана, Южна Дакота и Мисипи.

Според Центъра по зависимости непрекъснато нарастващата популярност на растението в САЩ – поне 45% от пълнолетните американци заявяват, че са го ползвали поне веднъж, ще продължи да помага за декриминализацията му и в останалата част от страната.

Коментари

коментара