Станислав Владимиров: Много предизвикателства се струпаха пред Перник, но оптимизма не ме напуска – напротив!

Станислав Владимиров - Станката плакат

От няколко дни Перник има вода от сутрин до вечер. Водният режим остана само през нощта. ZaPernik.com попита кмета на Перник, кога ще свърши водната криза и какви бяха най-трудните моменти в разрешването й:

Господин Станислав Владимиров, може ли да кажем, че водната криза в Перник вече свърши?

Водната криза е към своя край. Когато режимът напълно падне, тогава може да сложим официалния край на водната криза в Перник. Но от тази седмица, перничани ще имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа вечерта – това е много по-облекчен воден режим, което беше първата ми цел.

Кога се очаква водния режим да отпадне изцяло?

Влажният февруари и март месец, направиха така, че да има голям приток във водосборната зона на язовира. В момента язовир „Студена“ е пълен с 8.8 милиона куб.м. вода. Очаквам с новите снеговалежи и дъждове от последната седмица, язовир „Студена“ да прескочи 10 милиона куб.м. в близките седмици. Ако природата продължава да е така благосклонна към нас, очаквам в края на месец май, да няма нужда от воден режим.

Това беше първата ви голяма криза, откакто станахте кмет на Перник. Кои бяха най-тежките моменти по време на водната криза?

Края на месец декември и началото на месец януари бяха най-тежки. Сън не ме ловеше. Тогава притокът на язовира беше много малък. Нямаше валежи. Перспективите бяха много лоши. Тогава трябваше режима да стане още по-рестиктивен от този, който имахме, за да може да оцелеем.

В същото време, спомяте си, че вървяха най-различни сценарий сред обществото, как язовир „Студена“ нямало да се нъпълни години. Как трябва да изселваме града. Трябваше да отговорим на тази паника с увереност, с реални действия, в които хората да повярват в институциите и да се успокоят.

Много трудно ми беше решението с отмяна на фестивала „Сурва“. В последствие се оказа, че това решение е правилно и заради ситуацията с грипа и коронавируса. Не се знаеше какво може да стане при струпването на толкова много хора, липса на вода и грипна епидемия в Перник.

С Бойко Борисов станахте ли приятели?

Аз съм кмет на Перник. Бойко Борисов е премиер. В изключителната водна криза много беше важно да се изгради бърза и ефективна комуникация между държавата и града ни, който бедстваше.Такава преди мен нямаше.

С Борисов съм се чувал и виждал многократно и това е ставало пред очите на обществото. Темата ни е била само една – водната криза. Ежедневна ми беше комуникацията с министри от правителството – някои от тях бяха почти всеки ден в Перник – Емил Караниколов и Николай Нанков.

Знам, че ви е любопитно, че сме от различни партии и очаквате да сме врагове, но институциите не работят така. Аз вътрешнопартийно имах много проблеми, заради това, че контактувам с Борисов, но сега, дори и тези, които ме критикуваха най-много, ще пият вода и ще получават по-чиста вода по новите тръби, които се изграждат.

Но все пак Бойко Борисов много ви хвали. Явно ви харесва?

И аз какво да направя? Да се покрия и да не работя, за да не ме хареса случайно някой от ГЕРБ, ли? Нека гледаме какво се прави, това е важното? Аз съм кмет на всички. В най-критичните месеци, хората очакваха много от мен и се надявам, че с работата си оправдавам тези очаквания.

Какво се прави по водната тема?

От края на седмицата започва подмяната на водопровода в Перник. Стартираме от квартал „Църква“.

От другата седмица стартира ремонтът на двете пречиствателни станции. Тази седмица приключи проектирането – това означава още по-чиста витошка вода за перничани, през модерни пречиствателни станции и нови тръби.

Изгради се алтернативното водно трасе до София – това означава никога повече да не стигаме до тази критична ситуация, в която бяхме.

Подменяме основната водна инфраструктура на Перник.

Това е по – водната тема.

Работим освен това, както виждате и по всички общински дейности – чистим града много по-добре, сменяме осветлението всеки месец, предприемаме действията и по карантината с коронавируса.

Много предизвикателства се струпаха пред Перник, но отпимизма не ме напуска – напротив! Благодаря, че хората ме подкрепят, защото това ме вдъхновява все повече и повече да развиваме нашия град.

Коментари

коментара