Феноменална реч на кмета Станислав Владимиров пред общинските съветници на Перник

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров – Станката направи феноменална реч пред Общинския съвет днес, видя ZaPernik.com.

Предлагаме на читателите си цялата реч на кмета Владимиров, направена преди общинските съветници да отхвърлят структурата на общината, предложена от него и да гласуват бюджета за 2020 година, след направени корекции от тяхна страна.

Ето какво каза кметът на Перник Станислав Владимиров, 11 февруари 2020г.:

Ръководството на община Перник трябваше да разглежда и утвърждава програма за управление на общинската собственост, структура и бюджет в условията на безпрецедентна криза. Криза с мащаби, които нашият град не помни. Чувахме от политически лица, че едва ли не субективни фактори са виновни за нея. За нея има персонално отговорни лица, които доскоро бяха фактори в общинската и държавна власт. Радвам се, че прокуратурата с много бързи стъпки посочи, кои са виновни за тази криза, защото ако не маркираме къде бъркаме и не начертаем пътя, по който трябва да променим даден сектор, нищо добро не ни чака.

Надявах се тази криза да ни направи по-сплотени, по-мъдри, солидарни и далновидни. За съжаление първите изказвания и действия от страна на общинския съвет не показват, че има желание за работа в тази посока.

В тази криза всеки може да се изкуши да се прави на голям политик и мъдър държавник, аз също можех да го направя, защото встъпвайки в длъжност няма как да имам вина за кризата, която сполетя всички нас.

Можех да казвам, как този или онзи трябва да си оправи бакиите и да стоя отстрани.

С моите действия и тези на ръководството на общината направихме така че да имаме диалог с Министерски съвет и министерствата, въпреки че сме от различни политически семейства, за да можем по-бързо и безболезнено да преминем през това изпитание, което наследихме.

Още с първото си изказване се опитах да подам ръка на общинския съвет, защото и ние не сме безгрешни. Това ръководство на общината ще бърка и ролята на общинските съветници е да ни коригират. Надявах се да проявяваме повече мъдрост и да бъдем единни за стратегически важните неща за Перник, за да развиваме общината по-бързо.

От общински съветници в ясно чух, че общината трябвало да разчита само на продажбата на общинска собственост, за да се развива. Надявам се по-младите ми колеги да започнат да четат повече, за да видят как функционират развитите общини и какво правят ръководствата на тези общини, за да може техните ведомства да се развиват по-бързо. Мислите ли, че ще стоя и ще се надявам да продам един апартамент, за да развивам община Перник?

Ако нямах този добър диалог с държавната власт, мислите ли, че Перник щеше да получи тези огромни средства, които получихме за водопровода? Какъв бюджет щяхме да правим днес – бюджет на нищото, защото две години поред ще трябва да изплащаме задълженията на предходното ръководство.

За първи път ще ме чуете да говоря по тази тема, защото от малък съм научен да не се оплаквам и оправдавам. Израснал съм без баща, три деца сме, имам брат инвалид първа група и от много малък разбрах, че сам трябва да се оправям в живота.

За първи път ще чуете да говоря за наследството, което ми е оставено, но никога няма да се оправдавам, защото знаех какво ще заваря. 27 млн. лв. дългове оставя Росица Янакиева, още от следващата година започваме да трупаме много бързо огромни дългове. През 2015 г. дългът расте до 36 млн. лв., 2016 г. – 40 млн. лв., през 2017 г. общината завършва с дългове от 41 889 000 лв. Добре че е бил Владислав Горанов, за да сложи рамка на харчовете на община Перник, защото днес можеше да разглеждаме бюджет с дълг от 60 млн. лв., например. През 2018 г. започват да се топят дълговете, натрупани от същото ръководство, за да завършим със задължения, които възлизат на 28 473 000 лв. когато встъпих в длъжност.

За съжаление, това не беше истинският дълг, защото мъдрото ръководство е забравило да прави отчисления към РИОСВ и сектор екология се оказва голяма бомба, която тепърва ще избухва.

Предишното ръководство така и не е разбрало, че с подходящи стъпки в сферата на екологията е възможно тези отчисления, които възлизат на общо 4 300 000 и са непосилни за бюджета на общината, могат да бъдат намалени. Нито една правилна стъпка не е направена, за да можем да плащаме по-малко на държавата. Липса на експертиза ли е това, незнание или некадърност? Когато внасяш тези пари, след това можеш да ги ползваш – за площадка за твърди битови отпадъци, например, която трябва да е готова до края на годината, защото започват санкциите. Можехме да ги ползваме и за втора клетка на депото, защото първата ще бъде запълнена тази година, за разделно събиране, което го има само на книга и редица други мерки, които ако бъдат извършени, таксата, която ще трябва да плащаме веднага ще падне и от 230 000 лв. на година ще плащаме наполовина. Сега, обаче тези милиони стоят като задължения на общината и общият дълг вече е малко над 33 млн. лв.

Бюджетът който сега разглеждаме ще разплаща и грандиозните обекти на предходното мнозинство. Процедурата за „Софийско шосе“ е тотално сбъркана. Няма тротоари, няма и канализация. Някой от вас не е ли виждал, че това е може би най- невралгичният участък, когато вали проливен дъжд и водата от високите квартали отива на път I-6, някой не видя ли, че канализацията трябваше да бъде сменена? Или бързахте преди изборите? Този обект ще трябва да го плащаме сега.

Ще трябва сега да плащаме и ремонта на ул. „Граово“, както и паркинга на съда . Този и следващият бюджет ще трябва да плащат дълговете, които сме теглили от държавата и питам, за какво сме ги харчили. Защо през изминалите четири години някои от вас не попитаха, за какво се харчат тези пари? За спорт ли са отишли, за младежки или социални дейности ли, за индустриалната зона ли или развитието на общината? За какво похарчихте парите? За да може някой сега да иска отговорност? Община Перник ще продължава да намалява дълга си, но не за сметка на доброто управление или услугите, които трябва да осигуряваме на хората, а напротив. Община Перник ще търси винаги финансиране, което да подобри инфраструктурата ни и условията за живот.

В комисиите е имало коментар защо в бюджета има мерки за подобряване на качеството на въздуха. Аз ще попитам част от предходното ръководство на общината, което е тук, защо пропусна тази голяма възможност по програма „Околна среда“ за безвъзмездна финансова помощ насочена към общините, които имат проблем със замърсяването на въздуха.

7 града си разпределиха 111 млн. лв. Това стана ясно от отговор на министъра на мой въпрос като народен представител. Перник можеше да вземе 7 или 10 млн. лв. за подобряване на качеството на въздуха и тези пари щяха да бъдат насочени към домакинствата, а не да се чудим от къде да намерим пари. Министърът тогава ме попита как министерството да даде пари след като община Перник по това време не беше изработила програма за подобряване на качеството на въздуха. Сега вече я има, но парите свършиха. Казвам всичко това, защото никога не съм бил привърженик на политиканстването.

Повече няма да чуете от мен оправдания или обвинения. Каквото било, било. То тук нататък, заедно с екипа си ще направя така че за Перник да се говори с положителна насока.

Бях изненадан, когато научих, че политически сили с претенцията да са десни са отхвърлили на комисия структурата, която предлагаме. Уважаеми общински съветници от т. нар. десни парти, има много материали в интернет и не е нужно да четете книги. Там можете да видите философията, която вашето политическо семейство изповядва. Когато правиш оптимизация на една структура, това може да се приеме за дясна мярка. Когато съкращаваме издръжката на общинската администрация с над 200 000 лв., когато кметът заявява, че ще работи с двама заместници и няма да раздува администрацията, а напротив, това не е ли дясна мярка? Ако бях получил критика от моето политическо семейство, щях да го разбера. Когато искам да оптимизирам администрацията и да намаля разходите, можем да говорим за повишението на заплатите на тези хора. Ако искате задължете ме да си назнача и повече зам.-кметове, макар че мисля, че на този етап, въпреки бонуса с водната криза се справяме повече от добре.

Предложихме нова структура на общинската администрация, не за да се разправим с политическите си опоненти. Повечето от вас напуснаха, а сега повече от половината искат да се върнат, защото „атмосферата в общинската администрация е по-добра от предишната и ние искаме да работим за тази администрация“. Всеки, който иска да работи е добре дошъл, защото не ме интересува, какви са политическите пристрастия или вероизповеданието на даден човек. Искам в работното време да се работи качествено, а в свободното си време всеки може да прави, каквото пожелае.

Ще бъде странно, ако структурата не се приеме. В нея има единствено съкращаване на кухи бройки, оптимизация и увеличаване на общинското предприятие „ФЛОР“. Защо това предприятие не бе натоварвано с този интензитет, както сега? Имам обяснение за себе си, но няма да правя внушения. Нима не е правилно да натоварваме общинските си структури за дейности, които частните фирми не могат да изпълнят или са ограничени в процедурите. Това е правилна стъпка.

Друг е въпросът как управляваме общинските си дружества, защото това е голяма тема за дебат тук. Аз нося персонална отговорност за всяко едно свое решение и всеки един свой подпис. Колективната безотговорност, обаче доста често ни поставят пред един голям въпрос – можем ли да управляваме правилно общинските си дружества. Първа точка на днешната сесия беше точно в тази посока. Механично се дадоха едни пари, незнайно за какво. Онзи ден бях в „Стоматологията“. Уникален пример за колективна безотговорност. Може ли общинският съвет да ми даде отговор, какво правим с тази сграда, която се руши? Проведох разговор с ръководството на НАП, което иска да я продаде, за да търсим вариант за отсрочка, макар че вариантите отдавна са пропуснати. Кой носи отговорността за тази сграда и общинските ни дружества?
Какво правим с Профилакториума? Надявам се при тази точка да не чуваме опити за политиканстване. Какви са възможностите на тази друга единица, която е под шапката на колективното.

Казах, е ще работя с двама зам.-кметове. Заплатите им са около 2000 лв., моята е 2400 лв. Всеки ден ние се стараем да заслужим тези възнаграждения. Как, обаче общинският съвет ще повиши доверието в себе си? На този въпрос трябва да отговорите вие. Председателят на общинския съвет също каза, че ще работи с двама заместници, които ще бъдат максимално натоварвани. Три месеца вече се чудя каква работа свършиха двамата зам.-председатели на ОбС, за да получават заплата от около 1700 лв. Какво направиха двамата зам.-председатели за решаването на водната криза, защото от единия чух най-голямата критика. Председателя ми звъни, търси варианти, а заместниците му стоят на завет и гледат сеир. Когато искаме възнаграждение трябва да го заслужаваме. Ако тези 1700 лв. са им малко можем да ги увеличим и може би ще видим по-голяма активност от тяхна страна.

В този бюджет и в следващия, ако общината и общинското ръководство не търсят всякакви варианти за външно финансиране ще имаме бюджети почти на нищото, защото министър Горанов и двете години ще си взима онези пари, които са опускани не знам за какво. Надявам се някога да получа отговор.

Какво предлагаме в макар и ограничената рамка на бюджета: Драстично увеличаваме на парите за спорт – с 200 000 лв. Тук ще зададете въпроса, от къде? От клубовете на партиите,защото 30 години общинският съвет си е хитрувал. Грубата сметка за по 10 лв. на квадрат за наем са близо 300 000 лв. Тези пари ще отиват за детско – юношески спорт и за детските градини и ясли. С тези пари ще имаме и добре финансирани детски градини и ясли и добре финансиран спорт. Предлагаме увеличения в социалната сфера и за еднократната помощ и за младежките дейности. Предлагаме проектиране на скейт парк. Предлагаме пари за проектиране на сурвакарско село, защото до края на мандата си ще бъда застъпник на това Сурва да бъде надградена, да бъде целогодишен продукт и да продължава да привлича колкото се може повече туристи в Перник. Предлагаме увеличение и на парите за ОП „ФЛОР“, за да закупим техника с която да имаме възможност Перник да придобие по-привлекателен вид.

Бях длъжен да взема отношение заради някои спекулации, особено с дълга. Надявам се както аз подадох ръка на общинския съвет така и общинските съветници да търсят вариант за работа с кмета, защото има вариант след тази сесия комуникацията да бъде окончателно прекъсната. Тогава вината няма да е в мен, а във всички вас. И все пак вярвам в мъдростта.

Станислав Владимиров, кмет на Перник, 11 февруари 2020г.

В края на сесията, Общинския съвет направи промени по бюджета и го одобри,но не одобри структурата на администрацията, предложена от кмета, както и увеличение на работниците на общинското предприятие на терен „Флор“.

Коментари

коментара