„Тръбата“ – поредната фалшива новина, която напълни главите на перничани

Водният режим в Перник създава редица предпоставки за конспиративни теории, фалшиви новини, печалбарство от бедственото положение.

„Тръбата“ е озаглавен поредния конспиративен план за източване на държавата, разпространяван от пещерняка г-н Атанас Русев, който в очите на хората влезе в ролята на „воден спасител“ на град Перник и негови фенове и сподвижници.

Читатели на ZaPernik.com не спират да ни информират, че са блокирани от пещерняка Атанас Русев във Фейсбук, веднага щом се осъмнят в него или думите му. Питат ни – вярно ли е това за „Тръбата“, което се разпространява във Фейсбук или не?!

Бленуваната тръба…

В редица свои съобщения във фейсбук г-н Русев и споделящите го хора (сред които уволнения областен управител на Перник Ирена Соколова) прави внушение, че ще се строи някаква тръба, която била безсмислена, защото всичко извън неговия план за спасяване на Перник няма смисъл. В постовете си г-н Русев внушава строеж на тръба за близо 2 милиона лева, която тръба обаче НЕ СЪЩЕСТВУВА, казват пред ZaPernik.com от всички държавни институции.

Ето цитати от постове на г-н Русев:

„Изглежда инженерите, които ще строят безсмисленото и ненужно съоръжение „ТРЪБАТА“ за 1.89 милиона лева (или по-скоро „2-те ТРЪБИ) са пропуснали основното си образование“.

„Вчера 21.12.2019 г., хората заети с безсмисления проект за „ТРЪБАТА“ над губилищата на р. Струма под с. Чуйпетлово разкопаваха с багер коритото на р. Струма в продължение на часове и цялата мътилка постъпи в губилищата 1.5 км по-надолу“.

„Така изглежда началото на безсмисления проект „ТРЪБАТА“ за 1.89 милиона, който ще се развива в коритото на р. Струма, вероятно без никакви съгласувателни разрешителни и координация, на територията на Природен парк Витоша“.

Тръба за балъци…

Хората вярват. Българинът обича да вярва на поредния спасител. Споделят постове във фейсбук. Възмущават се, защото г-н Русев борави с агресивна риторика, обиждаща държавните институции, а това се харесва на част от фейсбук потребителите. Интелигентни хора споделят постовете за „ТРЪБАТА“, без критично да подложат внушението на съмнение – има ли я въобще или са излъгани?

Тръба обаче няма…

Към днешна дата НЯМА проект, който да е ОДОБРЕН и да е ФИНАНСИРАН, за да се строи ТРЪБА за 2 милиона лева. Има само истерия. Държавните органи проучват всеки един проект, но наблюдателни читатели забелязват, че г-н Русев оплюва всяко друго проучване, различно от неговия план за спасение, на стойност 330 000 лева и ще го обявява като малоумно. Ще се чертаят и разпространяват графики, ще се рисуват картини, ще се дават интервюта и ще правят внушения. Като това за Тръбата.

Хората около г-н Русев повтарят неговата мантра за ТРЪБАТА като истина:

“Екологична” тръба за 2 милиона лева, 2/3 от които ще потънат в нечий джоб„, пише Живко Георгиев.

Излиза, че е важно да разберем, че има далавера, преди още да се е случила, че има кражба, преди още да се е направило каквото и да е, че всички са тъпи, а г-н Русев е честен и умен. Възможно е да е така. Но е възможно. Както е възможно да има тръба. Но ТРЪБА няма да има, според държавните проверки за необходимостта й. Проектът ТРЪБАТА не е целесъобразен, смятат инстутициите, но това усложливо се спестява от г-н Русев, а точно обратното – читателите оставят с впечатление, че държавата иска да прави някаква тръба, вместо да следва „Планът Русев“.

Дали това не е някакъв вид информационен рекет?

Засега Тръбата ще дрънка само в кухите глави на фейсбук потребителите, които искат от сутрин до вечер някой да ги стресира с фалшиви новини. Как ли ще се почувстват всички тези коментиращи, когато осъзнаят, че тръба НЯМА? И са споделяли фалшиви постове?

ТРЪБА има само във Фейсбук и по нея тече фалшива информация, дезинформация и омраза. Но тази фейсбук тръба няма да напълни язовир „Студена“, ще напълни само главите на четящите я с още повече глупости.

По пътя на парите, а не по пътя на водата…

Перничани вече оставят с впечатление, че постовете на г-н Русев вървят по пътя на парите, а не по пътя на водата. И той не реагира адекватно, за да обори тези притеснения на хората. Напротив. Не отговаря на финансовите въпроси, които перничани питат във връзка с неговия проект, а трие и блокира потребителите, които дръзнат да му ги задават.

Ирена Соколова ли стои зад планът „Русев“?

Хората започнаха да се питат дали изгонената от Бойко Борисов бивша областна управителка на Перник Ирена Соколова не седи зад плана на Атанас Русев? Съмненията се пораждат поради това, че когато хората искаха оставката на Соколова на протест пред Областната управа на Перник, самият Русев беше агресивен срещу народа и я бранеше. Русев беше на нейна страна. Тогава той не наричаше държавните институции с обидни епитети, а някой протестиращи са видели да им се показва среден пръст, когато са освирквали властта.

От друга страна Ирена Соколова не спира да лобира във фейсбук за неговия план. Връзката между тях двамата е очевидна.

Какво се прави в момента за водната криза в Перник?

Идеята е да се направи така, че да влиза толкова вода, колкото излиза от язовира. Вече целите са постигнати на половина. Ремонтират се каптажи, от днес Владайския канал се пренасочва към язовир „Студена“, правят се големи ремонти по довещащи водопроводи, където досега е изтичало голямо количество вода се заваряват и подменят, пожарната ще почва да изпочва вода от пещерите от утре. Но за нищо от това не се пише във фейсбук.

Ето затова човек трябва много внимателно да си подбира източните на информация, преди да вЕрва и да споделя от свое име чужди внушения.

Коментари

коментара