Сова Харис с ТОЧНИ прогнози колко точно ще я бият Мая Малолова

На втория тур Йорданка Фандъкова ще спечели безапелационно изборите за кмет на София срещу Мая Манолова. Това сочат данните на „Сова Харис“ от преди местните избори от проучване сред 1000 души над 18-годишна възраст. То е представително за пълнолетното население на Столична община, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група.

Фандъкова ще вземе 37,6 на сто, а опонентката й Манолова – 28,5%, показват данните на социолога Васил Тончев, който направи изследването преди първи тур и позна с най-висока точност сред колегите си изхода от първия кръг. За него той прогнозира над 6% разлика в полза на настоящата кметица.

„Сова Харис“ прогнозира най-точно и разпределението в общинския съвет и данните сочеха, че коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде с най-много общински съветници, на второ място доста назад ще са БСП и след тях „Демократична България“.

В основата на предпочитанията на софиянци извън традиционната политическа ориентация стои и оценката за развитието на София през последните години. Най-голяма е групата на хората, които считат, че за общината са направени доста неща.

В изследването се регистрира най-висока подкрепа за настоящата кметица Йорданка Фандъкова. Този резултат не е изненада, като се има предвид оценката за нейната досегашна работа, както и това, че зад нея стои управляващата партия и екипът, който в момента контролира общината.

Основният й опонент Мая Манолова получава по-малко гласове и още преди две седмици Тончев прогнозира, че ще има балотаж и тогава бе категоричен, че няма да се оправдаят очакванията на червената кандидатка, че значителна част от избирателите на градската десница ще я подкрепят.  Напротив, преоценката в нагласите си, която правят избирателите на традиционната десница, е в обратна посока.

Хората, подкрепили десницата на първи тур, на балотажа или се определят за Йорданка Фандъкова, или заявяват, че няма да гласуват. Евентуален резерв за Манолова може да дойде от гласовете на другите леви и граждански кандидати като Георги Кадиев. На първи тур обаче се видя, че той е твърде малък.

Коментари

коментара