Чумата затихва, близо 900 стопанства в пернишко останаха без прасета

Областният управител Ирена Соколова откри и ръководи седмичното заседание на Областната епизоотична комисия, на което бе отчетено приключването на кампанията за изплащане на средства за дезинфекция на собствениците на прасета, които са ги заклали във връзка с превенцията на Африканската чума по свинете.
Соколова информира, че след обработка на подадените в срок до 02.09.2019 г. документи за финансовото подпомагане за доброволно клане на прасета в обекти тип „заден двор” и
извършена последваща дезинфекция на личните стопанства, в Областна администрация – Перник има подадени общо 894 стопанства, както следва: Община Перник – 321, Община Радомир – 336, Община Брезник – 132, Община Трън – 63, Община Земен – 37 и Община Ковачевци – 5.
„Заболяването затихва на територията на цялата страна. Благодарение на съвместните усилия на отговорните институции, успяхме да запазим област Перник чиста от вируса на АЧС“ – заяви губернаторът.
До няколко дни на територията на региона започват съвместни проверки на ОДБХ и ОДМВР по населени места за лични стопанства неотговарящи на изискванията за биосигурност.

Коментари

коментара