Квартал Мошино празнува Илинден с тържествена литургия, довечера ще пеят Славка Калчева и Камелия

Пернишкият квартал Мошино празнува днес Илинден. Мошинци честват всяка година, на 2ри август деня на своя покровител – Свети Пророк Илия. 

Тази сутрин тържествена литургия в храма, носещ името на светеца, постави началото на празника. Десетки вярващи перничани, сред които и кмета на Кметство Изток Емил Костадинов се помолиха и запалиха свещичка за здраве на светеца.

„На тази дата, в далечната 1839 година, мошинци се събират за първи път на вечерна молитва в новопостроената черква. Легендата казва, че за да се сдобият с храм, хората прибягнали до всевъзможни хитрости, защото каймакаминът, коджабашията и агите заплашили, че ако бъде издигнат, ще им отрежат главите. С риск за живота си мошинци сторили каквото били решили и нарекли черквата на името на светията-пророк“, казва Емил Костадинов.

Официалното откриване на събора и вечерната програма е от 18.00 часа пред Народно читалище „Съзнание“ 1922 с участието на народните певци Славка Калчева и перничанинът Антонио. Празничната програма ще продължи пред Младежки дом Мошино в 20:30 ч. с участието на фолк певицата Камелия.

 

 

Коментари

коментара