Сурвакарите на село Мещица с Първо място на кукерския карнавал „Сирница 2019“!

Сурвакарите на село Мещица направиха фурор и станаха първи на Кукерския карнавал „Сирница 2019“ в Челопеч, разбра zaPernik.com.

Мещичани се представиха зрелищно и обраха овациите на публиката. Общо 50 души от селото участваха в карнавала, като около 30 от тях бяха маскирани с тежки чанове. Селото представи и традиционния сурвакарски ритуал „сватба“ с песни, танци и хора.

На второ място на кукерския карнавал се наредиха участниците от Крупник, благоевградско.

Третото място отново е окупирано от пернишка група – сурвакарите от град Батановци!

Посрещането е било повече от приятно, а перничани са възхитени от красотата и чистотата на Черопеч, разказаха за zaPernik.com. Освен голямата награда, победителите са изпратени и с парични награди, плакети, бутилка вино, сувенир за всеки участник и погача.

Карнавалът „Сирница“ в Черопеч се провежда нанръх българския празник Сирни Заговезни, а вечерта  по традиция се пали голям огън на площада.

Площад „Освобождение“ се оказа тесен, за да побере всички присъсващи и участници в карнавала, за което и допринесе слънчевото време. Гостуващи сурвакарски групи пристигнаха от с. Крупник, Община Симитли, с. Мещица, Община Перник и гр. Батановци.

Коментари

коментара