Забравете за отпадането на визите за САЩ, влизането в Шенген и др важни теми по време на председателстването ни на Европейския съюз

Отпадането на визите за САЩ за България като част от ЕС, влизането на страната ни в Шенгенското пространство и други „частни” само за нашата държава теми няма да бъдат във фокуса на председателство на Съвета на ЕС, което България ще поеме за първи път в началото на 2018 г. Това обясни на въпрос на агенция „Монитор” ресорният министър Лиляна Павлова, която бе в Европейския парламент на официално представяне на ключовите приоритети за периода и откриване на обучение за наши чиновници, организирано от евродепутата Андрей Новаков.

„Няма да засягаме специфични само за България теми. Това е общоприето негласно правило и ние ще го спазим”, уточни Павлова. По думите й вече сме поели и политически ангажимент в рамките на председателството България да бъде балансьор с пълен неутралитет. Министърът припомни, че влизаме заедно с Естония и Австрия в трио, в което всяка от страните последователно ще застане символично на върха на ЕС и подчерта, че ще имаме заедно пет ключови приоритета. Това са конкурентноспособност и икономически растеж, социална политика, сигурност и миграция, енергиен съюз и ЕС като глобален партньор. В петък те ще бъдат представени в Брюксел от премиерите на трите страни, като още утре Бойко Борисов ще отпътува за белгийската столица. В рамките на тези приоритети страната ни ще има засилен фокус по отделни теми като разширяването на ЕС със Западните Балкани, Черноморското сътрудничество и кохезионната политика. До средата на юли България ще бъде готова с проект на национална програма с приоритети, обясни още Павлова. След това документът ще бъде подложен на широка обществена дискусия, за да има постигнат консенсус и обединение по него до края на годината.

„Нека бъдем единни, надпартийни, за да се представим достойно в името на националната цел”, изрази надежда министърът по българското председателство. Павлова увери още, че всички отговорни институции работят усилено за обезпечаване и на сигурността, като в момента службите разработват специален план за физическата охрана и необходимите мерки. Тя припомни, че у нас ще пристигнат в рамките на председателството около 22 000 души, чиято сигурност на летището, в хотелите, НДК и по маршрутите трябва да бъде осигурена. Павлова заяви още, че страната ни ще може да разчита и на силен екип от служители и експерти за гладкото протичане на председателството.

Коментари

коментара