Премиерно в Перник: Семейство Балкански се върти в колелото на смъртта

Като всички деца, и четиригодишната Мари обича да се люлее. Сестричката й, двегодишната Никол, не иска да остане назад. Летят нагоре и надолу и се смеят. Само че люлката им не прилича никак на тези в парка. Тяхната е по-особена, струва 20 000 евро, направена е в елитна работилница в Италия, дълга е дванадесет метра и е на 18 години, пише БЛИЦ.

Всъщност това е колелото на смъртта, в което майка им Велизара и баща им Николай ще очароват и удивляват публиката на фамилния цирк „Балкански”. Премиерата е на 30 април в Перник, а тези дни двамата започнаха усилените репетиции след дългото зимно прекъсване. До началото на сезона Николай трябва да свали 6 килограма, а дамата три.

54

Велизара е дошла в цирка, когато била на седемнадесет години. Александър Балкански я взел в трупата си направо от училище. Сега е на 31. Казва, че всичко в живота е научила тук. И с Николай, по-малкият син на прочутата циркова фамилия, се познават оттогава. В колелото на смъртта попада през 2002 година. Тогава Александър Балкански-син, който изпълнява номера заедно с брат си, заминава за Америка. Николай иска да продължи. Опитва се сам, като балансира другото рамо на конструкцията с тежести. Старае се, но чувства, че не става.

Нека опитам, моли го Велизара. Ники категорично отказва

Тази работа не е за жени. После отстъпва. Така започват. В Турция за първи път излизат пред публика. Зрителите изпадат във възторг. Там почти няма циркове, още по-малко жени, които да изпълняват такъв сложен номер. Викат: Машалла… От Турция циркът заминава за Израел.

Колелото е гвоздеят на програмата. В един момент става ясно, че момичето е бременно. Дори публиката подозира, защото й остават само три месеца да роди. Чак тогава спира. Ражда се Тициано. Днес е вече дресьор на пони и може би бъдещ акробат. После идва и Мари. Няколко години наред Велизара е вън от манежа.

Връща се, и то отново на колелото

Докато установи, че пак ще става майка. На път е Никол. Бременността никак не е лека. Но сезонът е в разгара си. Няма място за отстъпление. Накрая вече не издържа.

Петнадесет минути преди последното представление за годината спира, за да даде живот и на втората си щерка. Сега се смее, че и Тициано, и Никол, които са се въртели в колелото на смъртта още преди да се родят, изпитват страх от високото. Докато Мари – не.
Колелото на смъртта е

един от най-опасните номера в съвременния цирк

То се движи със седемдесет километра в час. Всяка грешка тук може да бъде фатална. В света само няколко жени имат смелостта да се завъртят в него. Но докато колежките играят повече ролята на противотежести на основния акробат, Велизара прави и триксове. За щастие, досега инциденти по време на работа не е имало. Колелото я е контузвало само веднъж, и то на земята. По невнимание работникът го завърта, докато тя се клани и приема аплаузите на публиката. Ударът никак не е лек. Шурва кръв, идва линейка. Превързва се и след час отново е на манежа. В колелото на смъртта.

Коментари

коментара