Шефът на ТЕЦ-а Любомир Спасов в откровено интервю за водната криза, пандемията и мръсния въздух в Перник

Директорът на Топлофикация – Перник инж. Любомир Спасов разаказа в откровено интервю как дружеството се справя с предизвикателствата – първо воден режим, а сега и пандемия – и в същото време продължава да доставя топлоенергия на града, без да се налага в тези тежки за икономиката дни да съкрати нито един човек. Любомир Спасов говори и за болната тема на Перник – мръсният въздух  и какво прави дружеството в тази насока. ZaPernik.com извади за вас акценти от интервюто на Любмир Спасов пред dir.bg

Водният режим – непредвиден разход за 200 бона на месец

„Водният режим се отрази сериозно на работата на Топлофикация. Защото преди него ние ползвахме определени количества вода от язовир „Студена“, която е по-чиста. За нас замърсената вода води и до допълнителни разходи за пречистване, филтриране, омекотяване за да направим водата годна за нашите технологични нужди. Разходите за обработка на водата ни нараснаха четири пъти. Ако преди тя е била около 20- 30 000лв., в условията на режим нарасна до 160-200 000 лева на месец“.
Това положение е от началото на ноември месец, тъй като в дружеството водата е била спряна още преди въвеждането на водния режим за града. Заради огромният нов разход, от Топлофикация се наложило да орежат от бюджета си разходи за предвидени инвестиции и планови ремонти.

Извънредно положение: COVID-19

Като първа мярка от Топлофикация са взели защитни мерки за предотвратяване от зараняване на своите служители с коронавируса.  „До момента в нашето предприятие няма нито един, който да е дал положителна проба за ковируса или да е заразен“, казва Спасов. Дори напротив, от началото на пандемията служителите на ТЕЦ-а са по-мобилизирани и болничните дори са намалели. „Хората знаят, че от тях се очаква в къщите на перничани да има топло и всеки си е на работното място.“

„От началото на водния режим забелязваме около 10 процента спад на топлоенергия в града. Това е от липсата на вода, тоест ние не подгряваме същото количество вода, които в нормални месеци подгряваме. С пандемията от ковируса имаме и допълнителен спад на консумация. Тя е основно от обществени сгради – всички училища, детски градини не работят и те помолиха да проеустановим топлоподаването към тях. Това е едно доста сериозно перо в нашата продукция и наистина се чувства спад в продажбата на топлоенергия“, каза Спасов. Той допълни, че това са още едни 10 процента спад от последния месец на обявяването на извънредното положение.

Без съкращения

Спасов уточни, че края на отоплителния сезон наближава, от друга страна водата се възвръща в язовира и към месеците май-юни дружеството може да премине на един нормален режим на работа. „И с перспектива следващата година да е нормална, ние не сме предвидили някакви съкращения на производството към момента“, уточни Любомир Спасов.

Скок в плащането на сметките по банков път

Относно плащането на сметките, директорът на Топлофикация каза, че в сравнение с миналия месец февруари, към момента има изоставане с плащането около 3 процента. „Не мога да кажа, че хората не са си платили сметките, възможно е намаляването да се дължи заради това, че месец февруари е по-къс, сметките са по-малки“, каза Спасов. Той уточни, че още от началото на кризата дружеството е призовало клиентите си да плащат чрез онлайн банкиране или на касите на изи пей. По тази причина на касите на Топлофикация се забелязва спад от хора, желаещи да си платят парното, но пък в същото време има увеличение при безкасовите плащания.

„Държавата също е изрядна към нас. Това, което ние сме продали като електрическа енергия ни се плаща своевременно“, каза още Спасов.

Спасов уточни, че от всички абонатни станции в страната, цената на пернишката е най- ниска за потребителите. А има и допълнителни отстъпки за редовни абонати. Около 30 процента от перничани плащат пълната цена на отопление, останалите се възползват от различни отстъпки, каза още шефът на ТЕЦ-а в Перник. „В отоплението с електричество, разликата е 3 към 1 в сравнение с отоплението с парно“, допълни Любомир Спасов.

Болна тема – екология. Гори ли ТЕЦ-а на Перник боклуци?

„Обвиняваха ни, че горим отпадъци. В интерес на истината наистина имахме инвестиционно намерение за горене на RDF –  гориво, добито от отпадък към въглищата. Подготвихме се да направим инвестиция към горене на такова гориво, защото нямаме технологичната възможност да го правим. Тоест нашите инсталации не са пригодени да изгарят такова гориво. Но поради обществения натиск в града, ние преустановихме това намерение и се отказахме от него. Това, което успяхме да правим миналата година, изгаряхме слама с чистото намерение да намалим емисии и разходи за емисии“, каза Любомир Спасов.

Най-големият комин ли е най-големия замърсител на Перник?

Според директорът на Топлофикация Любомир Спасов в момента за качеството на въздуха в града се търси един виновен, нарочен, без да се решава проблема. 

„В РИОСВ има един доста сериозен здравен доклад, направен от външна организация, което доказва, че не ние сме най-големия проблем за въздуха в града. Ние сме част от него, но не и най-големия. Мисля, че  и да преминем 100 процента на газ, това няма да реши проблемите. От комините на ТЕЦ-а ще продължат да излизат газове, които са следствие от горенето. В една газова централа се отделят 1 F газове, които към момента при нас са дори по-малко“, каза още Спасов.  Според него нужно е да има разбиране и от двете страни между граждани и производители.

„Ако искаме да дишаме чист въздух, който са дишали нашите баби и дядовци, трябва да спрем производството на всичко. Трябва да се намери баланс между това какво е допустимо като замърсяване, то и затова са тези европейски норми, които са доста рестриктивни“, каза Спасов.

„Преди време пуснах една сметка, според която ние, отоплявайки 60 000 жилища замърсяваме въздуха колкото 2000 къщи. А в града има още 20 000 къщи, които се отопляват на твърдо гориво. Мръсният въздух, който се усеща в града, не сме ние основната причина за него“, категоричен е Любомир Спасов.

Той припомни, че преди месеци града беше замърсен от серен триокис, но Топлофикация не беше причината, защото намалявайки мощностите на котлите, ситуацията не се промени, а въздуха си остана същия, каза Спасов.

Екоинвестициите на Топлофикация през последните години са в размер на 50 милиона лева. Изградена е сероочистна инсталация. „Сградите, в които работим изглеждат страшно и грозно отвън. Но котела вътре е нов, електрофилтера е чисто нов, това е най-доброто, което е монтирано в този регион на Балканите„, откровен е Спасов.

Топлофикация има инвестиционно наверение генераторните мощности да преминат на газ и в рамките на летния сезон централата да работи изключително на газ.

„Ако тази цена на газта се запази за в бъдеще, да не е инцидентно, а дългосрочна възможност, може би ще се ускорят намеренията ни за в бъдеще да преминем изцяло към „синьо гориво“. За да се случи това е необходимо много сериозно преоборудване на нашите котелни мощности“, каза Спасов.

Той каза, че това, което ръководството на ТЕЦ-а иска да направи на първо време е част от въглищата да бъдат заменени с биогориво, със слама и дървесен чипс. Това ще помогне на дружеството да снижи разходите си за въглеродни емисии, като от намалението на разходите да се освободят пари за допълнителни инвестиции. Като в същото време това преминаване на биогориво ще допринесе и до изчистването на въздуха в града. Следващата стъпка е постепенно добавяне на газ към топлофикационните мощности. Това е планирано да се случи през месец май 2021 година.  Инвестицията е за 6 милиона лева със средства на дружеството.
Спасов уточни, че за да мине централата изцяло на газ са необходими минум 10 милиона евро и мното дълъг бюрократичен път, който може да тонеме години напред във ремето.

„Кък момента ние сме в границите, даже и под тавана за дадените емисии и други вредни вещества, според европейските изисквания“, каза Любомир Спасов.

 

 

Коментари

коментара