Кметовете на села и институции се събраха на първа среща със Станислав Владимиров пред прага на зимата, само „ВиК“ липсваха!

Първа кметска среща се проведе за новия мандат в Перник . Кметовете на населени места бяха запознати с готовноста за зимния сезон. Срещата бе водена от кмета на Перник Станислав Владимиров, който в стъпването си в общината обеща да не дели селските кметове на наши и ваши.

ZaPernik.com ви представя ключовите моменти от кметската среща:

ВиК

Всички институции на територията на общината присъстваха на първата кметска среща, с изключение на представители на ВиК. Отсъствието на директорът на водното дружество Витанов не остана незабелязано, но въпреки него темата започна с водната криза.

Кметът Владимиров съобщи, че е не е доволен от досегашните мерки по водната криза. Според него въпреки водния режим не се е стигнало до ограничаване на потреблението и ако продължваме по този начин, може да останем без вода до месец януари. Владимиров посочи, че е провел разговор с МОСВ и ако се наложи ще се обади отново на премиера, за да се предприемат адекватни мерки по ограничаване и пестене на водните ресурси на Перник.

Топлофикация 

Шефът на Топлофикация – Перник Любомир Спасов каза, че заради водния режим в Перник е възможно да има проблеми с топлата вода, тъй като с пускането и спирането на водата възникват редица проблеми, получават се непрекъснато изпразване и пълнене на системата, въздушни възглавници. Спасов не очаква водния режим да се отрази на топлоподаването, по думите му ТЕЦ-а е в готовност за новия зимен сезон, евентуални възникнали аварии ще се отстраняват от екипите на Топлофикация. Повредите се отстраняват до часове, максимум за денонощие.  Въглищата също за достатъчно количество има 40-дневни запаси. Спасов не очаква да има проблеми и сътресения пред новия отоплителен сезон.

ЧЕЗ

От ЧЕЗ също съобщиха, че са в готовност за зимата с аварийните си екипи. Кметовете на  селата Драгичево и Рударци се оплакаха, че заради строежа на ново трасе всеки ден спира тока на жителите на двете села.

„Почти няма ден да не се спира тока, а има и дни, в които се спира захранването в рамките на няколко минути. Опитвам се да обяснявам на хората, че това е заради превключванията на строящото се трасе, но вече им писва на хората, оплакват се от изгорели уреди“, каза кмета на село Рударци Богдан Богданов.
От ЧЕЗ уточниха, че всяка седмица ще съобщават до кметовете за планираните прекъсвания на тока, за да могат хората да са максимално информирани.

Осветление

За повече светлина в малките населени места апелираха кметове на днешната кметска среща в Общината. Заради икономия, в най-тъмните часове на нощта уличното осветление угасва, но това води до неудобство за жителите. В този диапазон се учестяват и домовите кражби. По думите на кмета на село Рударци Богдан Богданов, който не веднъж се е обръщал към досегашните кметове на Перник за решаване на проблема, хората в малките райони не са за пренебрегване и заслужават адекватно осветление в тъмните часове на нощта. Според него четирите часа, в които улиците остават без ток, не са толкова фатални, че осветлението да бъде изключвано.

„Смятам, че това е проблем, който касае много от моите колеги и жители по селата, гаси се тока във време, в което стават най-много посегателства върху имуществото на хората. Трябва да помислим да се спре тази практика за спиране на тока по населените места. Не мисля, че това ще доведе до голям ущърб за бюджета на общината, а тук засягаме много хора, които страдат от кражби„, каза Богдан Богданов.

Думите на рударския кмет бяха взети под внимание от кмета на града Станислав Владимиров, който му благодари за предложението.

Кметът на село Кралев дол апелира за по-добре осветени детски площадки, а също и да бъдат поставени камери, тъй като вандали системно чупят и цапат местата, предназначени за най-малките жители. Емил Цветанов от фирмата, поддържаща уличното осветление пък даде пример, че са получили оплакване от граждани да бъде угасено осветлението на осветена детска площадка. Причината била, че хората, живеещи около площадката… не могли да спят от силната светлина.

Кметовете похвалиха фирмата, поддържаща осветлението по селата и заявиха, че по-добро и професионално поддържане на осветлението досега не е имало.

Пътно поддържане

Пътното поддъжане е в пълна готовност за зимния сезон, съобщиха трите фирми, почистващи пътищата в Община Перник. На срещата бяха споменати районите и конкретните фирми, които отговорят за поддръжаката им по места.
Възникна въпрос от кметовете за почистването на някои райони около училища и детски градини.

Фирма Комунал също е в готовност за зимни условия. 70 броя машини, 1 товарач и 1 снегорин са на разположение за обезопасяване на пътищата в града. Предвидени са около 500 тона сол и около 250 килограма химически вещества, които да влязат в употреба при рязко спадане на температурите.

Кметът на село Рударци Богдан Богданов, призова да се вземе под внимание след зимния сезон да бъдат почистени изцяло основните улици от зимната поддръжка, тъй като се образува много прах и замърсявания. Предложението му бе приветствано от новия кмет Станислав Владимиров, който обеща на кметовете, че това ще бъде направено.

От КАТ Перник съобщиха, че са доволни от фирмите за пътно поддържане и проведените проверки за изправност миналата година. Полицаите отчетоха успешна година с под 1 процент пътно-транспортни произшествия.

В края на срещата Владимиров заяви, че телефонните контакти на всички селски кметове ще бъдат качени на официалната страница на общината, за да могат хората да имат достъп до тях по всяко време. Той каза, че това е наложително за добра комуникация и даде пример, че откакто е станал кмет е „горещ телефон“, а вчера и фейсбука му е блокирал от съобщения и сигнали на граждани, предимно заради водната криза.

„Да си пожелаем една дъждовна и снежна зима, защото имаме нужда от нея“, заключи срещата кметът Станислав Владимиров.

Коментари

коментара