Ще спре ли парното в Перник при режим на водата?

Ще има ли парно при режим на водата? Този въпрос витае из Перник вече няколко дни. 

По този повод zaPernik.com се свърза с директора на Топлофикация – Перник Любомир Спасов за да отговори директно на перничани, застрашени ли са при воден режим от липса на отопление.

По думите на Спасов водният режим поставя сериозни предизвикателства  пред отоплителното дружество, но това няма да е засметка на отоплението. Отопление ще има въпреки водния режим, категоричен е Спасов.

Ето как той коментира проблема с водата:

„Това опасение излезе от едно интервю на колегата Витанов, но той не е достатъчно разбран. Имам писмо депозирано във ВиК, в което ги уведомявам, че не е добра идея да ни спрат напълно промишлената вода. Защото те така или иначе са длъжни една част от водата да пуснат в реката, дали тази вода ще мине през мен и аз ще я пусна в реката, така или иначе  тази вода ще мине пред този цикъл. Трябва да знам дали ще ни оставят вода, която да ползваме с по-малко разход. Ако това не се случи, трябва да минем на алтернативни източници, където водата е доста замърсена и ще се наложи да се дадат много пари за допълнителна обработка на тази вода. Това за нас не е добре от финансова гледна точка. Ще ни пораснат около 3-4 пъти разходите за химикали. Няма да спрем водата. Няма да спрем парното. Просто ще ни се качат разходите„, каза Любомир Спасов.

„Когато казваме „чиста вода“ не значи бистра вода, нас ни интересуват електропроводимост, твърдост на водата, съдържание на отделни метални и други йони. За това трябва да се омекоти. Казваме „мека вода“, но тя всъщност е доста силно обработена с химикали, за да извадят от нея соли, карбонати и други неща“, уточанява още Спасов.

Той допълни, че е важно хората да знаят, че когато няма студена вода, няма и топла вода.

В крайна сметка, основателни ли са опасенията на перничани, че ще спре парното заради режима на водата?

„Не виждам причина липсата на вода в язовира да попречи на парното. Ако има някакви сътресения с парното, ако има прекъсване в топлоподаването, то причината ще бъде изцяло в нас, в централата. Тоест следствие на някакви аварии, но да се надяваме, че това няма да бъде усетено от нашите клиенти, тъй като в зимните месеци смятаме да работим и с помощния парогенератор, който да поема спирането на другия“, обясни Спасов.

Ще се отрази ли преработката на водата на сметките за парно?

Това, че нуждата за пречистване на водата ще вдигне разходите на дружеството, не означава, че те ще се отразят на сметките на хората за парно и топла вода.
„Няма де се отрази това на сметките, защото цената, на която продаваме горещата вода за парно и за битови нужди е определена от КЕВР и е фиксирана. Хората не би трябвало да усетят проблемите, които ще имаме с нарушеното водоподаване и увеличените разходи ще си останат за наша сметка“, каза Любомир Спасов.

Какви са алтернативите пред ТЕЦ-а за получаване на вода за производствени нужди, ако ВиК спре водоподаването от язовира?

„Едното е да хванем тази вода, дето излиза на магистралата да не отива в реката, а да си я докараме в ТЕЦ-а. Доколко е реалистично това, още не мога да кажа, защото колегите търсят един зарит стар наш тръбопровод, който идва от шламохранилището. Според всички схеми, тази вода и тръбопровода се пресичат на няколко места. Едно от местата е зад оградата на Хидрострой. Ако този водопровод не е изваден и откраднат и е още под земята, ще го хванем. Това ще ни реши част от проблемите с водата.

Другият вариант е да изготвим сондажи, с които да си хванем достатъчно количество вода. Моята цел всичко това да се направи в рамките на месец и да се окажем наистина независими от ВиК, ставайки въпрос за производствени нужди“, каза още Любомир Спасов.

„Битовите нужди на работниците, за пиене, за миене, за баните на хората, които са по смени…. ще се получи доста неприятен момент. Тези служители, които си тръгнат от работа в 16:00ч. и в 19:00ч. вероятно ще могат да се изкъпят. Но тези в 7:00 сутринта, за момента нямаме алтернатива за тях как да се къпят тези хора“, допълни Спасов.

Към момента Топлофикация Перник черпи от язовир „Студена“ към 12-13 литра в секунда, но притокът не е толкова голям в сравнение с това, което тече от язовира към града –  700 литра в секунда, коментира Спасов.

Шефът на Топлофикация съобщи, че към момента дружеството работи доста добре, няма задължения към никого, освен текущи към доставчици и данъци, които се погасяват в рамките на месец-два.