Село Мещица се превърна в пример как местни хора със собствени усилия могат да постигнат много, ако се обединят за обща кауза

Село Мещица се превърна в пример как местни хора със собствени усилия могат да постигнат много, ако се обединят за обща кауза. И то без да са необходими големи средства. От няколко месеца стадионът на селото постепенно се трансформира благодарение на местни земеделски производители, обединени около кмета на селото Деян Станимиров и идеята футболния отбор на Мещица да посрещне пролетния сезон догодина на нов удобен терен. 

Почвата на стадиона е чернозем, следствие от горещините се образуваха пукнатини, тревното покритие почти беше изчезнало. За това се наложи пълно реновиране на стадиона: оран, дискуване, подравняване, валиране…“, разказва кмета на Мещица пред zaPernik.com.

Днес със скъпа сеялка, предоставена от Пламен от село Вискяр бе посят и датски райграс, който се очаква да поникне до пет дни. След това ще бъде минато и с валяк. Стадионът има и подземна поливна система, която ще се погрижи ефективно за доброто състояние на футболния терен. Кметството на селото си има и собствена косачка, също закупена от спонсор.

Всичко това се осъществява благодарение на група земеделски производители от Мещица и съседните села Вискяр и Расник. Вкарахме много скъпа техника, която земеделците предоставиха на добра воля, за да може терена да придобие вид на истински стадион. От общината не сме получили един лев, всичко е с доброволни средства, включително и чувалите с райграс„, казва Станимиров.

Земеделските производители, които са се включили в реновирането на стадиона са общо девет човека от Мещица и околните села. Момчетата от селото – Цеци и Росен са се включили с багер. Александър Спасов е помогнал с разораването, Петър Евгениев е дискувал, а с грейдера е помогнал Горян. Марян от село Расник е предоставил валяци и фрези, кметът на село Расник Венцислав Любенов също се е включил с валяк. Засяването пък е на Пламен от село Вискяр.

Изказвам голяма благодарност от  мен лично и от цялото село на момчетата. Те са достойни хора, хора за пример. Тук, на стадиона в Мещица, безвъзмездно, работеше техника за милиони лева„, благодарен е кмета Деян Станимиров.

Стадионът, който се простира на 7 декара площ, не е ремонтиран откакто е построен. Още с първия мандат на Деян Станимиров, започнало да се прави ограда, скамейки, сградата е ремонтирана, направена е с баня и съблекални със средства от междуведомствената комисия, след земетресението през 20102г.

Към момента отбора ни домакинства в град Брезник . Но мисля, че новия вид на стадиона в Мещица момчетата го заслужават, защото са в челните позиции в групата. В момента сме на една точка на второ място след Брезник. Имаме една отложена среща, вземем ли я и нея, ставаме на първо място. Миналата година завършихме на второ място в А огръжна група„, казва още Деян Станимиров.

И продължава да се хвали със съселяните си….

В момента една от детските площадки в село Мещица, построена по ПУДОС през 2008 година се реновира изцяло с усилията на родители на малки деца. Старата черква, построена още по турско време също наскоро е обновена със средства от Министерството на културата, а стенописите са реставрирани отново чрез дарение на мещичанин, който е и основен спонсор на футболния отбор на селото. Станимиров изказва надежда, че и язовирът на село Мещица ще бъде отново в експлоатация, след като собствеността му бе прехвърлена от Общана Перник на държавата.