19-годишен от Перник разбива коли, за да се вози с тях и ги изоставя

Снимка: Интернет

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Я. (на 19 години) за извършени престъпления – противозаконно отнемане на леки автомобили и последвали от това повреди на превозните средства и изоставянето им без надзор, както и за кражба на чужда вещ.

През нощта на 27.06.2018 г. обвиняемият Я., заедно с приятеля си, се връщал от езерото в квартал „Калкас“ в гр. Перник. Пред дом на ул. „Голо бърдо“ той видял паркиран лек автомобил „Пежо“ и решил да го приведе в движение, за да го ползва. Контактният ключ на колата бил на таблото, но обвиняемият не успял да го запали. Тогава той разкачил електрическата инсталация на контактния ключ, който при това се счупил. След този неуспешен опит, приятелят на Я. започнал да бута автомобила, в резултат на което обвиняемият успял да го приведе в движение. Когато стигнал с МПС до ул. „Рудничар“, обвиняемият свалил акумулаторната му батерия и се прибрал вкъщи, оставяйки л.а. „Пежо“ без надзор. Впоследствие батерията била предадена в пункт за вторични суровини.

Няколко дни по-късно – на 04.07.2018 г., С.Я. се разхождал по ул. „Стефан Караджа“ в гр. Перник, когато забелязал как водач на лек автомобил „Форд“ слиза от него и го оставя незаключен. Обвиняемият веднага се насочил към въпросната кола, качил се в нея, счупил панела под волана и извадил ел.инсталацията на контактния ключ. След като привел чуждото МПС в движение, Я. го управлявал по ул. „Софийско шосе“, където по-късно изоставил.

Същите деяния били извършени от обвиняемия С.Я. през нощта на 31.07.2018 г. и на 03.08.2018 г. В първия случай той успял през багажника да проникне в лек автомобил „Рено“, паркиран на ул. „Първи май“ и да го приведе в движение. Впоследствие изставил колата без надзор в кв. „Твърди ливади“ и избягал.

Още едно МПС – м. „Хюндай“, било отнето от него в пернишкия квартал „Димова махала“. Първоначално той тръгнал с автомобила в посока гр. София, но се върнал, за да си купи цигари. Пред кафене на ул. „Марина бара“ колата била забелязана от полицейски служители. След като те я последвали, обвиняемият Я. се опитал да избяга като увеличил скоростта на движението на автомобила. Междувременно ударил колата в бордюр на тротоара, при което се спукала задната дясна гума и я оставил без надзор.

Общата стойност на причинените от С.Я. повреди на противозаконно отнетите от него четири леки автомобила възлиза на 494,40 лева.

Предстои делото срещу обвиняемия Я., който е осъждан, да продължи в съда.

Коментари

коментара