Емил Костадинов, кмет на кв. „Изток“ – Перник: Приоритетно работим във всички сфери и направления, за да се превърне кв. „Изток“ в спокойно и атрактивно място

Емил Костадинов, кмет на кв. „Изток“ – Перник, в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“  на Радио „Фокус“.

Водещ: Г-н Костадинов, как оценявате изминалата година – какво беше постигнато?

Емил Костадинов: 2018 г. не беше въобще лесна година – точно обратното. Много трудно мога да я обобщя. Моята цел е да помагам, с каквото мога на хората и да се грижя за тях. Голяма част от дейностите ни през годината основно са свързани с ремонти и поддръжка на ключови за квартала обекти. Улици, детски площадки, активни спортни и културни дейности. Най-специално внимание, опитваме се да обръщаме на децата и подрастващите като им осигуряваме, доколкото можем, различни видове дейности и по-здравословен начин на живот. Полагаме усилия малчуганите да се забавляват най-близо до дома и семейната си среда. Даваме си сметка, че за някой може да изглежда доста недостатъчно това нещо. Истината обаче е, че се стремя да направя всеки свой съгражданин доволен дотолкова, доколкото е по моите сили.

Както се знае, инфраструктурата изисква доста средства и време, както всички все пак знаем, но като цяло съм доволен и съм сигурен, че проектите, които сме стартирали през изминалата година, ще ги завършим през 2019 година.

Водещ: Имат ли ви доверие жителите на квартал „Изток“?

Емил Костадинов: Голям е броят на хората, с които се срещам и изслушвам ежедневно. Надявам се, че съм го постигнал. Знам, че не бива да си затварям очите, че все по-трудно се вярва на политиците затова разбирам, какво им е на самите хора, когато трябва да се обърнат към мен и имат някакви очаквания. Разбира се има въпроси, по които няма как да се намеся, тъй като те са от личен характер, семеен, правен. Това обаче, което мога и правя, е да чувам и да се опитвам да се намеся, където мога и където мога да бъда полезен. Работата с хора в днешно време е доста трудна и натоварваща, но разбирам хората и искам да помогна, по какъвто и да е начин. Не искам да има никакви бариери между мен и тях.

Водещ: Г-н Костадинов, какви инфраструктурни проекти сте заложили за тази година?

Емил Костадинов: Първо искам да Ви кажа, че полето от инфраструктурни проекти е тема с много въпроси. Ще се опитам да отговоря на част от тях.

Хората имат негативна нагласа. Дори да е за добро те си мислят, че от строителните и ремонтни дейности всеки краде и резултатът е калпав и нищо, че при перфектна документация и отчетност и добри резултати, никой не го отчита, камо ли да кажат обратно.

На самия Ви въпрос – през 2019 г. предстои цялостно преасфалтиране на второстепенни улици в квартала. Да се надяваме, че ще бъде изградено ключовото кръгово движение, което ще бъде на входа на квартал „Изток“ със София, а децата ще могат да играят на освежени детски площадки. Има естествено доста проекти, които изчакват процедурното си придвижване, за да се видят и усетят ползите от тях.

Не ми се иска да говоря и да давам обещания без конкретни срокове. Предпочитам и се надявам  приятно да бъдат изненадани хората от квартал „Изток“.

Водещ: Кой сектор ще бъде приоритетен за тази година?

Емил Костадинов: И тази, и миналата година, и всички останали години няма как да поставя аз някой сектор, който да бъде неглижиран или който да бъде поставен на заден план от друг. Хората на различна възраст имат различни приоритети. Няма важни и по-малко важни приоритети. Приоритетно работим във всички сфери и направления и се надяваме хората да го оценяват. Не искам да давам някакви гръмки заявки, които да намалят значението, на който и да е обществен проблем. Много рядко мога да си го позволя този лукс, да се съсредоточа само в едно или две направления на дейност.

Водещ: Няма как да не отбележим големия брой санирани жилищни сгради. Бяха ли скептични жителите на квартала за изпълнението на поръчките и колко всъщност са обновените сгради?

Емил Костадинов: На първо място трябва да кажа, че в квартал „Изток“ преобладават жилищните сгради с нужда от саниране. По-голямата част от квартала се състои от панелни блокове, това разбира се прави резултата много по-трудно забележим.

От друга страна има много одобрени кандидати, но самата програма в момента е на изчакване за реализиране на процесите. Имаше доста скептицизъм. Разбира се чуваха се невероятни версии затова, след като бъдат санирани блоковете. Но след първите резултати се видя, че самите сгради придобиват нов облик, енергийната ефективност се постигна и тези неща вече хората ги осъзнаха. Самите обновени сгради на територията на Кметство Изток са 13 на брой към този момент.

Водещ: Предстои ли нова програма за кандидатстване за тези, които не са успели да съберат нужните документи в първата програма?

Емил Костадинов: Правителството и Министерството на регионалното развитие и благоустройството имат мащабна и ясна информационна кампания за всяка една от възможностите гражданите да санират жилищата си с тяхна помощ. Всичко това се обявява веднага и на самата страница на Община Перник и там биха могли да следят постоянно и в крайна сметка да им дадем повече информация.

Водещ: Г-н Костадинов, кой е основният проблем на квартал „Изток“, върху който сте се фокусирали?

Емил Костадинов: По-скоро бих го дефинирал като дългосрочна цел – превръщането на квартал „Изток“ в приятно и спокойно и атрактивно място за отглеждане на деца. Условията за тях са сложен комплекс от грижи. Видими са детските площадки, но не по-малко важни са тротоарите за майки с колички, маркировката, осветление, сигурност – съвкупност от много неща е. И на следващо, но не и последно място са местата за развлечение и спорт.

Познаваме и постоянно проучваме възможностите за иновативни такива, но с ограничени средства винаги става много трудно всичко. Търпението не е най-силната страна на никой от нас, но е необходимо усилие за постигането на желаните резултати. Като проблемът с демографската криза, не можем да намерим глобално решение. Ние на място решаваме и създаваме среда и условия за отглеждане на децата ни.

Водещ: Г-н Костадинов за край на нашия разговор – като кмет, но и като жител на квартала – какво бихте казали на жителите на квартал „Изток“?

Емил Костадинов: Аз тук съм се родил, израснал, учил и в момента също живея тук. Мога да кажа, че да си кмет, колкото и успешен да си, има своята определена продължителност. С човешките отношения и емоции всъщност не е точно така.

Точно затова ми се иска да сме наясно не само с правата, но и с отговорностите си като изискваме повече от някой друг, било то човек или институция, да изискваме и от самите себе си. Да ценим и да пазим това, което ни заобикаля и радва, защото това е на първо място лична задача на всеки един от нас и после на обществото като цялост.

Коментари

коментара