Поставят паметна плоча на Хенри ван дер Кроон в обявената от него Столица на маскарада – Перник

Приживе председателят на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон бе очарован от маскарадния фестивал Сурва. Толкова бе щаслив, че не веднъж открито заявяваше, че обича Перник. Кралят на маскардните игри, който обикаляше целия свят обяви именно Перник за Столица на зимните маскарадни игри и избра миньорското градче да съхрани безценната му колекция от сувенири, които е събирал по пътя си. Перник му се отблагодари подобаващо – направи го почетен гражданин, а сега предстои да бъде монтирана и паметна плоча на видно място в центъра на града, която винаги да напомня за скъпия си колоритен и сърцат гост с голяма душа – Хенри ван дер Кроон.  
„Хенри ван дер Кроон е спомен за личност, която впечатляваше и респектираше с присъствието си. Гражданин на света, ценител на изкуството и традициите. Твърдеше, че обича страната ни, в частност Перник и областта, както и фестивала „Сурва”. Макар вече да не е сред нас, Хенри ван дер Кроон заслужава уважението и признателността ни”,
каза Соколова по време на изложбата в памет на големия приятел на Перник и областта – Хенри ван дер Кроон. Ирена Соколова,  заедно с кмета на община Перник Вяра Церовска и председателя на Общинския съвет Иво Савов, бяха сред гостите и уважиха откриването на изложбата „Да споделиш маскарад” в Регионален исторически музей – Перник.
Богатата експозиция представи ценното дарение от медали, плакети, картини, документи, купи и символи от президента на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ), барон Хенри ван дер Кроон, което той приживе остави на Перник.
Един от предметите, който посетителите имаха възможност да видят, скоро ще напомня за големия приятел на Перник и „Сурва”. Това е паметна плоча с неговото име, която ще бъде монтирана на видно място в града.
Хенри ван дер Кроон е председател на Федерацията на европейските карнавални градове в продължение на 37 години. Той има голяма заслуга за приемането на Перник в международната организация, както и за обявяването на града за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции през 2009 г.
Освен почетен гражданин на Перник Кроон е и носител на първата награда „Йордан Николов“ (през 2011 г., заедно с Иванка Николова) заради заслугите си за популяризирането на пернишкия фестивал.

Коментари

коментара