Мошинци с голям събор на Илинден! Започнаха с литургия в храма „Свети Пророк Илия“ и завършиха с рап сензацията Криско

Традиционният събор в пернишкия квартал „Мошино“ , по стар стил на Илинден, събра жители и гости на сцените пред читалището и Младежкия дом. Танци, песни и много настроение изпълниха празничния ден.
Денят започна с празнична литугия в храма „Свети Пророк Илия“. За да измолят божията благословия десетки местни жители запалиха свещички и пожелаха мир и благоденствие.
 
Кметът на населеното място инж. Емил Котадинов също се помоли за благото на квартала и пожела на всички здраве и късмет.
Тази година храмът навърши 179 години. В деня на Свети пророк Илия, едноименната църква отбелязва своя празник.

В началото на 19 в. местните жители решават, че трябва да си построят църква, за да не им се налага да ходят всеки път до с. Църква. След много перипетии храмът е изграден, а за дата на неговото освещаване е определен 20 юли (по нов стил), в чест на свети Илия. Мошинци наричат храма на името на светия-пророк. С течение на времето църквата, строена с много усилия и любов запада, поради което през 1918 г. мошинци строят храма отново. През 1998 г. тя е възродена за нов живот.
Домакинът на празника кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов отправи специално приветствие към съкварталците си.
„За поредна година на Илинден се събираме заедно. През 1939 година, мошинци за първи път излизат на вечерна молитва в новопостроената църква „Св. Пророк Илия“.
Искам да отправя своята благодарност на всички онези които, са изградили с много труд и желание този храм. Тук сме, за да засвидетелстваме своята почит към св. Илия, закрилник на нашия квартал и неговите жители“, заяви Емил Костадинов и допълни , че с общи усилия ще продължат да реализират проекти, които ще носят едно по-добро обществено развитие.
Заместник -кметът Денислав Захариев също честити празника.
„За мен е чест да се обърна към всички вас от името на кмета на Община Перник Вяра Церовска, както и лично от мое име, за да ви поздравя по случай традиционния празник „Илинден“.
В днешния празничен ден искам да ви пожелая здраве, положителни емоции и хубави летни дни. Нека Свети Илия ви дава мъдрост, сила и вяра! Да ви закриля и подкрепя в общите усилия за по-доброто бъдеще на града. Честит празник“, сподели Денислав Захариев.
На празника присъстваха още евродепутатие Владимир Уручев и Андрей Новаков, зам.-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов, както и секретарят Радослава Манова, председателят на ОбС Иво Савов, зам.-областните управители, общински съветници, кметове на населени места.
„Радвам се, че за пореден път мога да бъда заедно с вас на вашия празник. Радвам се да видя толкова много хора, които почитат традицията, защото чрез нея сме се съхранили такива, каквито сме – нашата уникалност. Нека Св. Илия ви закриля и да ви донесе повече здраве и благоденствие“, каза евродепутатът Владимир Уручев.
Заместник областният управител Иво Иванов поднесе поздравителен адрес от името на губернатора на Перник Ирена Соколова с поздравление към жителите и гостите на квартала по повод тържеството:

“Нека този ден бъде пъстър и жизнерадостен повод да се съберете заедно с близки и приятели, да празнувате с подобаващо настроение и оптимизъм. Днес Мошино става все по-привлекателно място за живеене. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на средата, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаването на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. Убедена съм, че каквото и да предстои оттук нататък пред Вас, то винаги ще извежда това място на един по-просторен път – пътят на модерното развитие и благополучие. Желая Ви здраве и сили, за да реализирате успешно амбициозните си цели! Честит празник!”.

За празничното настроение на жителите на кв.”Мошино” и техните гости на сцена пред читалище “Съзнание” имаха грижата Антонио Симеонов, Сорина Богомилова, Валерия Момчилова и оркестър “Граовци”.
По-късно на откритата сцена пред Младежкия дом градусът на настроението ще повдигне с концерт рап-звездата Криско.

Коментари

коментара