Само в zaPernik.com! Любопитно интервю с Ирена Соколова разкрива какво ще се случи с Църногорския събор

Ирена Соколова и екипа й са доволни от проведеното първо издание на Църногорския събор в Пернишко

Този месец за първи път на територията на Област Перник, на ливадите до Гигинския манастир се проведе мащабно културно събитие – Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Разговаряме с областния управител на Перник Ирена Соколова, която разкрива детайли около бъдещето на събора, както и дава оценка на първото издание в едно изключително интересно интервю пред сайта на перничани zaPernik.com:

Г-жо Соколова, вие бяхте председател на инициативния комитет по организирането на Църногорския събор, каква е вашата оценка и равносметка на вече отминалия събор „В сърцето на Граово”?

Тридневният събор премина при много добра организация събирайки 30 000 жители и гости на областта. Успяхме да дадем място за среща в сърцето на Граово, в подножието на Гигинския манастир, на много професионални изпълнители, самодейци, състави и групи, които да представят колорита на граовския фолклор, да зарадват душата на граовеца, потапяйки се в специфичните ритми и типичните граовски вокали. Разбира се, на събора присъстваха всякаква музика и танци – родопски, пирински, тракийски, добруджаянски, но граовското се открояваше, за да подчертае автентичността на региона. Съборът изпълни още няколко предварително поставени цели. Той успя да популяризира област Перник и да превърне региона ни в разпознаваемо и харесвано място за туризъм и посещение. Може би най-важното от провеждането на научния колоквиум предшестващ събора са поетите ангажименти пред мен от страна на министерствата на културата и на туризма за подпомагане на културните дестинации в този регион, както и за обособяване на маршрути за поклоннически туризъм най-напред в нашата област.

Организацията на събора и самото му провеждане изглеждаше професионална. Струваше ли пари на перничани това и кой пое финансовата част на събитието?

Безспорно активната работа два месеца по-рано на всички институции, които координирах, даде много добър резултат. Активността и професионалната работа на община Брезник, както и на ОД МВР-Перник, обезпечиха добрата визия и сигурността на терените на провеждане на събора. Фондацията на Георги Енчев пое изцяло построяването на инфраструктурата за събора с изграждането на комуникационни и логистични канали. Много бизнесмени, кметовете на общините, духовенството от Църногорския манастир, се включиха, така че да спомогнат за доброто протичане на събитието. Имаше фирми, които поеха изхранването, транспорта, обезпечаването с електричество и консумативи, озвучаването и т.н. И така благодарение на съвместни усилия реализирахме събора. Основни спонсори на събитието бяха „Асарел Инвестмънт”, ОЗК Застраховане, Обединени Български Животновъди. На сметката на жителите на област Перник е записана голямата привилегия да са съвременници на първия по рода си Национален Църногорски събор „В сърцето на Граово” и да съпреживеят удоволствието от звука и ритмите, църковните песнопения и камбаните на Църногорския манастир.

Обмисля ли се продължаване на събора в Гигинци, ще има ли още издания идните години?

Това беше първото издание на събора с идеята да се превърне в традиционно събитие, което да е винаги в края на втората седмица на месец юли. Характеристиката на този събор, която го прави уникален и различен от всички останали, е връзката между традициите и бита на граовеца и неговите духовни и религиозни преживявания и потребности, и за това мястото винаги ще бъде едно и също – в подножието на Църногорския манастил „Св. Св. Козма и Дамян”.

Областният управител Ирена Соколова, прегърната от организатора на събора Георги Енчев

Какво бихте надградили или променили в Събора, имаше ли неща, които не сработеха този път и биха били променени за евентуално бъдещо провеждане на Събора?

Току-що приключи заседанието на инициативния комитет за провеждане на събора, на което обсъдихме всички детайли по протичането, съвпадения и несъвпадения с предварителния ни план, както и със сериозен набор от препоръки за изданието догодина. Ще спомена само увеличавене на паркоместата, обособяване на паркинг за инвалиди, обособяване на къмпинг зона, разширяване на фермерската зона, както и по-доброто й осигуряване, по-добро покритие на wi-fi мрежата, създаване на пешеходен и вело маршрут и др.

Ирена Соколова се забавлява с голямата българска певица Валя Балканска

Какъв е ефектът за региона от провеждането на събора?

Няколко са подчертаните ефекти от събора и видими на пръв поглед и ще ги обединя в това, че популяризирахме специфичните музика, танци, бит, поминък и начин на общуване в региона. Показахме българина от Граово в неговия автентичен контекст тук на място, с възможност характерните производства и ръкоделия за областта да се превърнат в най-желаната и търсена стока. Типичните занаяти в нашата област бяха представени по традиционен и много изкушаващ начин на младите хора и гостите, което предизвика голямо впечатление и възхищение. Естествено, връщането към корените ни и свързването ни с тях ни прави по-устойчиви и полезни в съвремието ни.

Заговорихте за църковен туризъм в Пернишко, след провеждането на Събора, това звучи все по-реално, как би могъл да се развие туризъм в нашата област?

Проведеният в началото на събора колоквиум на тема: „Развитие на културния и поклонническия туризъм в област Перник” създаде среда, в която да говорим активно за всички църкви и манастири, които се намират в региона, наречен Краищенско светогорие и обвързването им в туристически маршрути. Фактът, че петнадесет от църквите и манастирите в момента се ремонтират и са гостоприемни за туристи – Одраница, Пенкьовци, Билинци, Пещера и др., като се обновява и довеждащата инфраструктура до тях, прави достъпа на туристи лесен и изпълнен с хубави преживявания. Няколко биха могли да бъдат маршрутите включващи културни и религиозни забележителности като имаме категоричния ангажимент на Министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова, за това че първият официално регистрират маршрут като поклонническа дестинация, ще бъде в област Перник. Ще бъдем горди да представим Земенският манастир, Ерулски манастир, храмовете в Дивля, Смиров дол и много други.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Първо в zaPernik.com: Областният управител на Перник Ирена Соколова с първи коментар за „веселите попчета“ на Църногорския събор

Коментари

коментара