Уникален български събор подготвят на Гигинския манастир в Пернишко

Много повече от събор се подготвя в Църногорския манастир в село Гигинци до броени дни! За първи път в известния в пернишко Гигински матнастир от 13-ти до 15-ти юли ще се проведе голям събор „В сърцето на Граово“. Той ще представи културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област, казват организаторите на уникалното събитие.

Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата, обичайте и занаятите на “Граово“. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи.

Гостите на събора ще имат възможност да присъстват на Църковна програма – съботно вечерно богослужение и неделна света Литургия. Да се снимат преоблечени в народна носия във фото корнер, където ще избират от автентични български носии. А след това и да разгледат хаактерните за региона породи животни на  „Поляната на животновъдите“.

Помислено е и за най-малките. Ще бъде изграден кът за деца „Хайдушка поляна“, където под формата на игра те ще спортуват, така както едновремешните хайдути са правили бойната си подготовка и ще научават интересни факти за българската история, география и литература. Ще им и хайдушки игри за големи – всеки може да премери сили в многобройни игри като :“свинкя” , бой с ямурлуци, носене на менци с кобилица и други.

В работилницата “Камбанен звън” всеки, който желае ще може да посети камбанарията на манастира и след кратка демонстрация собственоръчно да удари камбаните. Църковни игри за деца – биене на камбани. Предвидени са и Възстановка на традиционно българско кръщене и Възстановки на ключови битки.

През цялото време по време на дъбора е предвидена целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави

Вечерни фолклорни концерти : петък – Официално откриване с факелно шествие и концерт “Гласовете на Граово” , събота – спектакъл на Ансамбъл “Българе” , неделя – оркестър Канарите.

Като съпътстващи събития гостите на събора могат да посетят Алеята на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар. Да разгледат Алеята на занаятите и да видят възстановка на българско село.

Очаквайте още подробности в ZaPernik.com за неповторимото събитие „В сърцето на Граово“!

Коментари

коментара