Освободиха арменецът без самоличност Нарек от Радомир навръх Гергьовден

Снимка: Маргарита Манова, Фейсбук

След като бе задържан на Великден, българинът от арменски произход, който живее без документи в Радомир – Нарек бе освободен на Гергьовден. Въпреки това върху него все още виси заплахата от депортация. 

Нарек Оганисян бе задържан в Центъра за нелегални емигранти. Причината е, че вече 23 години той живее нелегално в България, без документи, въпреки, че е дошъл в страната ни като 6-месечно бебе и въпреки многократните опити на майка му да го легализира. През целия си съзнателен живот момчето е живяло в Радомир, завършил е българско училище, създал е приятелства и не знае и една дума на арменски.

За случая „Нарек“ се разшумя едва когато бе задържан и приятелите му потърсиха медиите за съдействие.

Въпреки, че след едномесечно заточение в Центъра за нелегални емигранти, Нарек се прибра при семейството си, битката за неговото право да остане в България тепърва предстои. Той има един месец, за да потърси решение за случая си, иначе ще бъде екстрадиран в Армения, където нито има контакт с роднини, нито знае език.

Според самият Нарек институциите имат желание да му помогнат, но закона не позволява. Близките на момчето търсят съдействие от държавата, както и от омбудсмана Мая Манолова.

„Добре дошъл у дома любовче мое! Времето прекарано без теб беше тежко и за пореден път се убедих в любовта си към теб, която е безкрайна! Битките, които ще водим тепърва предстоят, но с вяра, надежда и любов всичко, че сте завърши добре и скоро това ще бъде просто лош спомен! Обичам те безкрайно много и винаги ще съм зад теб!!!“, написа на стенатата си във Фейсбук приятелката на Нарек Маргарита, която е решена допоследно да се бори за своето момче.

Повече за Нарек можете да прочетете ТУК и  ТУК 

Коментари

коментара