Радомирец от арменски произход е заплашен с депортация, приятелите му до ZaPernik.com: Спасете Нарек!

Българско момче от арменски произход, който живее повече от 15 години в Радомир го грози депортация, въпреки, че е дошъл в пределите на България още като бебе на 6 месеца. За това алармираха до ZaPernik.com негови приятели с молба за помощ. 

Нарек е мой приятел. Много спокоен, добър човек, винаги усмихнат. Завършил е образованието си тук. Живее с майка му, много ми е жал за тях, несправедливо е това което се случва. В каква държава живеем?, пише до ZaPernik.com приятелката му Габи.

Нарек живее 23 г в България.ходил е на детска завършил е основно и средно образование в нашата страна.Помогнете ни да спасим нашият приятел, пише Татяна.

Помогнете ни, моля ви! Не знам към кой да се обърна! Задържаха мой приятел, с който израснахме заедно, искат да го депортират, пише ни друго момиче, пожелало анонимност.

Помагайте, господа! Радомирец е от повече от 15 години, пише ни Божидар.

Как един българин от арменски произход е задържан в Бусманци и го грози депортация!?

Нарек е български гражданин по всички естествени и житейски закони, за съжаление обаче по нормативните такива той е незаконно пребиваващ в единствената страна, която  счита за своя – България. И като такъв, в навечерието на най-светлия Християнски празник на надеждата, Възкресение Христово, той бе задържан в центъра за нелегални имигранти Бусманци, където е и в момента. Задържан е по новоучредения режим на краткосрочно настаняване, чието единствено законово основание е “неустановена самоличност”.

Остава въпросът, как с неустановена самоличност всички 23 години от своя живот Нарек прекарва в България, където идва като бебе на 6 месеца с майка си от Армения. Как  той е ходил на детска градина и е завършил основното си и средно образование тук. Защо не може да сключи брак с любимото си момиче, с което живее от години. Защо не може да продължи да следва, да работи, да си плаща данъците.

Нарек има изградено изцяло българско самосъзнание и говори български език в смисъла на майчин. Цялото негово познато семейство е в  България. През всичкото време на своя живот той е се е водил като „лице без гражданство“, както е упоменато във издаваните на негово име документи от българските имиграционни власти. Последните са много добре запознати с неговия случай и с опитите му да узакони престоя си в България. А такава реална възможност се открива наистина с новите разпоредби за „лица без граждабнство“, въведени в Закон за чужденците. Но надеждите на Нарек са попарени от последвалия отказ, заповед за връщане и настоящото задържане в Бусманци.

Разумна миграционна политика ли е това, или просто инерция към спорни тенденции. И ако е така, дали няма да дойде време, когато и ние, редовните български граждани, може да бъдем задържани някой ден.

За Нерек и оставането му в България е инициирана петиция, която всеки може да подпише ТУК

Във Фейсбук е обявено и събитие на 30 април  „Солидарност с Нарек“

Коментари

коментара