Ирена Соколова е единственият пернишки политик, почел жертвите на комунизма днес!

Стотици се събраха днес пред паметника на жертвите на комунистическия режим до НДК, за да почетат паметта им.
Областният управител на област Перник и председател на женската организация на ПП ГЕРБ Ирена Соколова също присъства на молебена пред мемориала и положи цветя върху възпоменателните плочи. Венци бяха поднесени и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Петър Стоянов (1997-2002), представители на парламентарни групи и граждани. Традиционно за дамската организация на политическата сила, нейни представители от цялата страна също почетоха паметта на хилядите загинали наши сънародници.

1 февруари официално е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов. Това става по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.
Пред мемориала в градинката на НДК присъства и ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер.

Работата на Ирена Соколова с фондацията, насочена към съхранение паметта за жертвите на тоталитарния комунистически режим в България в периода 1944-1989 г., създава интерес и дава тласък на различни инициативи, посветени на темата. Съвместният им проект със Стоян Райчевски и Фанна Коларова – пътуващата изложба „Забранената истина”, е поредното доказателство за тяхната подкрепа и активна позиция в европейския и българския дебат за научаването на истината за тоталитарните комунистически режими и жертвите им в страните от Централна и Източна Европа и преосмислянето на този период.