Следят под лупа за защитени животни по маските на Сурва! Глобите са солени!

Регионалната инспекция по околната среда и водите(РИОСВ) в Перник ще следи под лупа участниците във фестивала Сурва 2018 за спазване на закона, според който категорично е забранено излагането на маски и костюми с препарирани животни и защитени животински видове. 

От инспекцията съобщават, че ще следят стриктно за нарушения, както винаги на тазгодишния фестивал в Перник, ще се набляга над това дали в костюмите на групите има елементи от защитени животински видове. Ако бъдат установени нарушения, нарушителите ще бъдат санкционирани.

Според закона за биологичното разнообразие категорично се забранява не само препариране, но и притежаването, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземрпляри. Ккато и използването на защитени видове, предимно птици при изработването на карнавалните маски и костюми също се наказва от закона.

Според инспекторите на РИОСВ – Перник с всяка година все по-малко са нарушителите на закона, а всяка година преди фестивала от институцията провеждат разяснителна кампания относно това кои са защитени животински видове, кои не трябва да се използват в маските и да се показват на фестивалните шествия, съобщава телевизия Кракра.

От инспекцията подчертават, че в последните четири години на фестивала не е имало нито едно нарушение.

Ако бъде установено такова, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000лв., а на юридическите лица се налага и имещесдтвена санкция от 500 до 10 000лв.

По регламент журито на фестивала дисквалифицира всички, допуснали подобно нарушение.