Общинските служители чукат от врата на врата и кастрират селските кучета, акция върви в курортното село Рударци, но продължава и в другите, задават се глоби на кучета без паспорти – СНИМКИ

От врата на врата обикалят общинските служители, за да карат хората да кастрират кучетата си. Както zaPernik.com писа пръв, Общината предприема все по-драстични мерки срещу ограничаването на изхвърлянето на кучета от граждани. Основно това идва от селата.

Причината – гледаш куче през лятото на село, писва ти и го изхвърляш на улицата в Перник. После перничани пищят, че има много кучета. То пък прави секс, ражда нови кучета и така…

Гнезното на източник на бездомни кучета са именно селските дворове. Не е рядкост когато някое куче роди и стопаните изхвърлят малките отново в Перник.

Така, че хората и Общината трябва да паспортизират и кастрира селските кучета, за да намали бездомните.

Зам.кметът Денислав Захариев също обикаля из селата. Доктор Ковачев от Катастрационния център на Перник не спира да кастрира. Днес общинския екип е в курортното село Рударци.

„ Това е една ударна акция, за да можем да кастрираме максимален брой кучета. Всяка седмица екип от Кастрационния център ще посещава малките населени места, за да кастрират четириноги. След това представители на Общинския инспекторат ще направят проверка, за да констатират броя на некастрираните кучета и ще бъдат установени собствениците им. Те ще трябва да заплатят данъка на своя любимец“, коментира Захариев.

 В акцията е включен и кмета на село Рударци Богдан Богданов – Бобето.

„На хората трябва да им се обясни , че по този начин ще спрем убийствата на кучетата. Не може да ги оставят безпризорни. Тези мерки ще предпазят и от ухапвания“, коментира Богдан Богданов.
 

Днес 9 кучета от село Рударци ще бъдат кастрирани, възможно е бройката да се увеличи до края на деня разбра zaPernik.com.

Кметът Бобето, който е кучкар е призовавал хората да си кастрират кучетата.

„Интервенцията на кучето става в престой от 3 до 5 дни. През този период се извършва самата операция , кучето се ваксинира и обезпаразитява. Ще бъде издаден ветеринарен паспорт с всичко , което сме направили . В него ще бъдат регистрирани всички манипулации. Целта е по този начин да се идентифицират кучета и да има контрол“, обясни д-р Стефан Ковачев от Кастрационния център .

Засега акцията върви доброволно, но zaPernik.com призовава играта да загрубее. За да има ефект цялото това нещо всички кучета трябва да са с паспорти, до едно и да са кастрирани или да плащат такса, ако не са. Друго решение законово няма.

„Предстои комисия на Общинския инспекторат да проверява дали кучетата имат паспорти. Ако нямат – глоби“, успокоиха ни от Община Перник.