Шофьорката, която помете и уби дядо на пешеходната пътека при разклона за Тева получи условна присъда

Състав на пернишкия Окръжен съд, председателстван от съдия Виктор Георгиев, призна Мирослава Николова за виновна за причинена смърт на пешеходна пътека и я наказа с лишаване от свобода за срок от две години. Наказанието е условно и е с изпитателен тригодишен срок.

Инцидентът стана на 22 февруари тази година, когато обвиняемата при управление на автомобила си „Опел Зефира” не успяла да спре на кръстовището за пернишкия квартал „Тева” и ударила пресичащия 81-годишен Йордан Н. Той бе откаран в пернишката болница с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на медиците почина по-късно от раните си.

В мотивите за наказанието магистратите са записали, че Мирослава е „нарушила правилата за движение – чл.5, ал.2, т.1 от ЗДвП – да бъде внимателна и предпазлива към уязвим участник в движението – пешеходец”. В нормативната уредба е посочено още, че „водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Шофьорите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението. При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващи по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.“ В случая 34-годишната жена не е пропуснала преминаващия по пешеходната пътека старец и по непредпазливост е причинила смъртта му.

Освен условното наказание съдът наложи на подсъдимата и забрана да управлява МПС за срок от две години, считано от влизане на присъдата в сила. Николова трябва да заплати е сумата от 1250,91 лева, представляваща направени разноски в хода на досъдебното производство по сметка на ОД на МВР – Перник, а по сметка на Окръжен съд – Перник – 120 лв. за направени разноски от фазата на съдебното следствие.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок.

Източник: Вяра