Водачът на „Обединените патриоти“ в Перник Георги Манев – доказан патриот, основател, създател и обединител. Ето как!

 Уникален спектакъл създаден с много любов към българската история и бит. Девет поредни години с. Жеравна се превръща в средище на българщината, а през 2017г. ще отпразнува своя 10-ти юбилей. 

Международният фестивал на фолклорната носия е истинско чудо, което събира хора от цялата страна под звуците на родопски гайди, звънци и хлопатари, кукери и залпове на черешово топче.  Хиляди хора идват, за да кръстят своите деца, за да дадат своя обет за вярност и да сключат брак облечени в истински български носии, запазени от прадедите им. Именно в Жеравна  можеш да видиш огромни глади с огньове около които се извиват българските хора и се чуват народни песни, можеш да видиш деца облечени в носии и държащи българските знамена и старите чевермета на които се пекат агнета. И не на последно място в китното българско селце човек може да види нестинарството –  един от най-старите народни обичаи съхранен и до наши дни.

Основател и генерален спонсор на целият този български спектакъл е 49-годишният Георги Манев – водач на листата с номер 17 на коалиция „Обединени патриоти“ в Перник.

„Това е един уникален тридневен спектакъл на времето и неподправеното българско минало, такова каквото са го познавали нашите деди. Идеята ни е да учим младото поколение на  нещата на които са ни учили нашите предци“ , споделя Георги Манев.

Началото на фестивалът на фолклорната носия слага сватбата между собственикът на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров и солистката на формацията Албена.

„Искахме да се събираме една група хора, а то какво стана. Над 15 000 човека се събират в Жеравна и нито дъждът, нито горещина ги плаши“, спомня си Христо Димитров.

Това е едно място на което хората се обединяват от цялата страна. Някои ушиват сами носиите си, други ги вадят от сандъците на своите баби, но традицията се запазва от миналото и се завещава на бъдещето, разказва още водачът на патриотите в Перник и добавя, че именно тук можеш да видиш един до друг лидерът на НФСБ Валери Симеонов и този на ГЕРБ Цветан Цветанов, защото България е над всички политически нюанси.

„Надявам се един ден да видя родината си обединена, силна и преуспяваща каквато историята я помни“, завършва Георги Манев.

Според апостолът на българщината Антон Дончев  този фестивал показва богатството на няколко цивилизации, събрано в новата история на България.

Be the first to comment

Leave a Reply