ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА СУРВА? Фестивалът на маскарадните игри Сурва 2017 ще се проведе за 26-ти път на 27,28 и 29 януари

26-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2017 ще се проведе на 27, 28 и 29 януари в Европейската столица на маскарадните игри – град Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Международният фестивал на маскарадните игри е сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света. Провежда се традиционно в Перник всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Обикновено във фестивала участват повече от 6 000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на страната.
Фестивалът „Сурва” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа. Както е известно, обичаят „Сурва“, който е и в основата на празника, вече е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

В дните на „Сурва” 2017 европейската столица на маскарадните игри – Перник, се готви да посрещне и десетки хиляди туристи от всички краища на страната и от чужбина, които ценят традициите и древните обичаи.

Международният фестивал „Сурва“ e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. „Сурва“ е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни. Организира се от община Перник, решението за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е през януари 1966 г. От 1985 г. фестът придобива статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). През 2009 г. на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Най-атрактивният акцент в програмата на феста е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Be the first to comment

Leave a Reply