Истината! Пътят на дрехите втора употреба, които заливат пазара в Перник и в цялата страна

Перник е един от градовете в България, в който където и да се обърнеш ще намериш магазин за дрехи втора употреба. И тези магазини са едни от най-посещаваните, някои дори повече и от Кауфланд. Стотици перничани се редят на дълги опашки и участват в томболи и промоции, за да облекат и обуят „марковите“ дрехи и обувки на американците и западноевропейците. Но дали пазаруващите „на кило“ се замислят за пътят на тези дрехи?

Истината за дрехите втора употреба е съвсем проста: износваме изхвърлените на боклука дрехи на западноевропейците и американците, а парите, събрани за тях отиват за…. хуманитарна помощ. Повечето дрехи втора ръка се изнасят за Европа и Русия, малка част отиват и за Африка.

Това разсказват от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба в България:

„Дрехите втора употреба в България идват основно от Западна Европа и САЩ. Събирането им се извършва от специализирани в тази дейност фирми. За целите на събирането, те поставят специални контейнери, на които е обозначено, че са само за дрехи и обувки. Целта на контейнерите е да направят по-организиран и по-чист процеса на подмяна на дрехи в страните, където пазаруването и потреблението на дрехи е в пъти по-голямо на един човек, в сравнение с останалите страни.

Камиони на фирмите минават и изпразват контейнерите, след което извозват дрехите и обувките в складови бази. Там те се дезинфекцират и подготвят за доставка за съответната страна. Дезинфекцията с Консолин Формацин спрей при температура 90°, за което се издава „Сертификат за обезпаразитяване“. Стоката се пакетира и се натоварва в камиони /контейнери за страната клиент. По-голямата част от стоката се продава в Европа и Русия а друга по-малка част в Африка.

Чрез продажбата на тази стока се финансират хуманитарни проекти в развиващите се страни.“

По данни на РИОКОЗ броят на магазините за дрехи втора употреба в страната е над 4000. Числеността на хората, които са ангажирани пряко и се трудят в този бранш, е повече от 20 000 души. По данни в страната пък се внасят и обработват около 10 000 т. дрехи втора употреба всеки месец.

Бизнесът с дрехи втора употреба се разраства бързо у нас, което показва, че новите тоалети съвсем не са по джоба на всеки българин.

Междувременно в България стари дрехи в добро състояние ще се събират от 1 март. За целта вече са поставени и специални контейнери. Инициативата е част от национална кампания на БЧК – до края на годината в Пловдив ще бъдат поставени още 100 такива контейнера, а в цялата страна те ще са около 1000.

Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив обясни, че „целта на кампанията е създаването на бедствен резерв от дрехи и завивки, чрез които при наводнения, пожари и други катаклизми, веднага в първите часове и дни да можем да реагираме в помощ на тези хора“, пише Флагман.

Be the first to comment

Leave a Reply